2024. április 27. 07:35

KezdőlapWRCKiderült mi okozta Rovanpera kiesését Lappföldön, és kell-e aggódnia a Toyotának

Kiderült mi okozta Rovanpera kiesését Lappföldön, és kell-e aggódnia a Toyotának

-

Kalle Rovanpera számára 100 méter hiányzott a célba éréshez a Lappföld Rallyn, azonban az autó hibája miatt ezt már nem sikerült a kétszeres világbajnoknak megtenni. A kiesés okára máris fényderült. 

Kalle Rovanpera a Lappföld Rallyn folyamatosan építette előnyét Elfyn Evans előtt, azonban az utolsó 32.6 km-es gyorsasági célja előtt 100 méterrel 54 másodperc előnyből kénytelen volt kiállni, így a győzelmet walesi csapattársa szerezte meg. 

A kiesés okát még szombat este el tudta árulni Jari-Matti Latvala, a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke, aki maga is versenyautóba ült ezen a rallyn és egy tiltott szervizelésért kapott 7 perces büntetéssel a 20. Helyen ért célba historic Celicájával. 

“Egy olajszivárgás okozta Kalle Rovanpera kiesését – árulta el Latvala a Rallit.fi oldalnak. – Kalle próbált célba érni az utolsó 100 méteren, de amikor már a motor is elkezdett veszíteni erejéből, kénytelen volt félre állni és csak a mezőny után elektromos hajtással ért célba.” 

A japán gyártó csapatvezetője azt is elárulta, hogy a Svéd Rallyn kell-e esetleg hasonló problémától tartani. 

Toyota öröm és bánat Lappföldön: Heikkila történelmet írt, Evans nyert, Rovanpera kiesett

“A Svéd Rallyn való szereplést ez a probléma nem befolyásolja, mert a teszteken, vagy tesztversenyeken használt alkatrészeket használunk az autóban, míg a WRC futamon teljesen újakat. A használt alkatrészek esetében fennáll a probléma lehetősége, ez történt most is. Összességében Kalle tesztversenye is jól sikerült, hiszen sok kilométert megtudott tenni a hétvégén.” 

Rovanpera szerint is jól sikerült a tesztelés a kiesés ellenére. 

“Nagyon fontos tesztkilométereket gyűjtöttünk a Lappföld Rallyn – mondta a kétszeres világbajnok, aki csak a Svéd Rallyn kezdi idei részmunkaidős WRC-programját. – A verseny vége felé már sikerült gyorsulni az első szakaszokhoz képest. Nagyon jó volt a tempónk Elfyn Evans-höz képest is, reméljük, hogy majd a svéd versenyen is hasonló kép alakul ki. A Svéd Rallyn nagyon jó lesz a rajtpozíciónk, ezért jó esélyt látok a győzelemre. Egy teszten nem lehet tudni, hogy a tempód mennyire jó egy másik versenyzőhöz képest, ezen a hétvégén azonban összetudtuk hasonlítani Elfynnel.”

Friss