2024. május 02. 03:32

KezdőlapWRCNagyot változhat 2025-ben a WRC-naptár, három új verseny is lehet

Nagyot változhat 2025-ben a WRC-naptár, három új verseny is lehet

-

Jövőre Írország mellett Szaúd-Arábia és sajtóinformáció szerint Paraguay is a WRC-naptárba kerülhet, ez pedig komoly változást jelentene. 

A WRC Promóter évek óta dolgozik azon, hogy 14 versenyre tudja bővíteni a WRC-naptárt, amire 2025-ben esély is mutatkozik. 

Amennyiben Írország elő tudná teremteni a kellő anyagi hátteret 2009 után térhetne ismét vissza a WRC mezőny az országba. 

“Kéz a kézben dolgozunk az Ír Motorsport Szövetség elnökével, Aiden Harperrel és csapatával és nagyon tetszik a lelkesedésük és munkájuk – mondta Simon Larkin a WRC Promóter versenyekért felelős igazgatója a Dirtfishnek. – Bízom benne, hogy sikerrel járnak a kormánnyal folytatott megbeszélések és sikerült biztosítaniuk az anyagihátteret. Nagyon magabiztos vagyok azt illetően, hogy a verseny helyet kap jövőre a WRC-naptárban.” 

Az Ír Motorsport Szövetség januárban úgy döntött, hogy a WRC futamot három év alatt három különböző régióban tartanák meg, Waterford, Kerry és Limerick központtal. 

Három különböző helyszínen lehetne az Ír Rally vb-futam 2025-től

Larkin támogatja ezt az elképzelést. 

“Nagyszerű dolog, hogy a versenyt három különböző régióban is meglehetne rendezni, ez azt jelenti, hogy több ember számára lenne elérhető a verseny, valamint három különböző futamot is lehetne rendezni.” 

Az Ír Motorsport Szövetség 15 millió eurós támogatást szeretne kérni a WRC-futamra a kormánytól. 

Írország mellett azonban Szaúd-Arábia is bekerülhet a WRC-naptárba 2025-ben. 

“Szeretnénk egy Közel-Keleti versenyt is, és bárhová is megyünk Szaúd-Arábián belül, három különböző nap várna a versenyzőkre. Lehetne egy hegyi pályákból álló nap egy festői szépségű környezetben, továbbá lehetne egy vulkán mentén zajló nap sziklás környezetben, valamint lenne egy sivatagi nap is.” 

A múlt héten a paraguayi Última Hora média ugyancsak hírt adott arról, hogy a dél-amerikai ország közel áll egy 3 évre szóló szerződés aláírásához a WRC Promóterrel. Larkin ezt ugyan nem erősítette meg, de elárulta, hogy a tervek szerint két dél-amerikai versenyt szeretnének látni a WRC-naptárban. 

“A 2025-ös WRC-naptár kialakítása folyamatban van és a múltban már elmondtuk, hogy két dél-amerikai versenyt szeretnénk a jövőben a naptárban látni.” 

Paraguay jó úton halad a 2025-ös WRC-futam felé

Amennyiben pedig három új verseny lenne a 2025-ös, 14 futamot tartalmazó naptárban, azt jelentené, hogy a 2024-es naptár versenyei közül kettő kiesne. 

Friss