2024. április 27. 17:05

KezdőlapWRCA Svéd Rallyn következik Tanak és Neuville idei első komoly összecsapása?

A Svéd Rallyn következik Tanak és Neuville idei első komoly összecsapása?

-

Vélhetően több versenyen is komoly csatát fog vívni egymással Ott Tanak és Thierry Neuville a Hyundai csapatán belül, az első ilyen verseny pedig a Svéd Rally lehet. 

Thierry Neuville győzelemmel tudta kezdeni az idei WRC-szezont a Monte-Carlo Rallyn egy forgás ellenére is, míg Ott Tanak árokba csúszás miatt már korán, péntek reggel elvesztette a győzelmi esélyt, majd ezt követően inkább autóját tanulva a negyedik helyen ért célba. 

Az azonban nem lehet kérdés, hogy a belga és észt versenyző idén nagy csatát fog egymással vívni a vb címért, ami Neuville esetében az első, míg Tanak számára a második cím lenne. 

Az első komoly összecsapásra pedig a Svéd Rallyn kerülhet sor, ahol már mindkét versenyző tudott győzelmet ünnepelni. 

Neuville eddig 11 alkalommal indult a Svéd Rallyn és igencsak hihetetlen, de minden versenyen célba tudott érni, ráadásul csak két alkalommal kellett szuperrallyznia. Első komolyabb eredményét a belga versenyző még 2015-ben érte el a havas versenyen, amikor második lett, majd három év múlva már az eddigi egyetlen győzelmét is megszerezte. Egy évvel később harmadik, 2022-ben második, míg tavaly ismét harmadik helyen zárt. Neuville azonban idén elsőként fog indulni a csütörtöki első és pénteki hét szakaszon, ami nem feltétlenül kedvezhet számára, azonban, ha nem kerül nagyobb hátrányba, úgy a szombati hét gyorsaságin akár le is dolgozhatja hátrányát. 

A Hyundai nyerni megy a Svéd Rallyra

Ott Tanak ugyancsak 11 alkalommal indult eddig a Svéd Rallyn, és bár csak 9 alkalommal tudott célba érni, 2-szer ezt az első helyen tudta megtenni. Első dobogós eredményét még 2017-ben az M-Sporttal tudta elérni a havas rallyn, amikor második lett, majd világbajnoki címének idényében nyerni tudott Toyotával. 2020-ban már a Hyundai pilótájaként második lett, míg tavaly némi meglepetésre győzni tudott az M-Sport Ford Pumájával. Tanak idei szereplését könnyítheti Svédországban, hogy az első napon csak harmadikként kell indulnia. 

A korábbi eredmények alapján nehéz megmondani, hogy melyik versenyzőnek sikerülhet jobban a verseny, így szinte biztosra vehetjük, hogy az első komoly összecsapásra Svédországban kerül sor. 

A csatát pedig jelen információk szerint csütörtök este és pénteken havazásban, míg a további két napon már napsütésben lehet követni. 

Friss