2024. május 04. 01:06

KezdőlapWRCEsapekka Lappi 45 éves rekordot döntött meg svéd győzelmével

Esapekka Lappi 45 éves rekordot döntött meg svéd győzelmével

-

Esapekka Lappi tökéletes vezetést bemutatva megnyerte a Svéd Rallyt, így 6 év és 6 hónap után tudott ismét WRC-futamot nyerni. Ez pedig a legtöbb idő, ami egy versenyző két győzelme előtt telt el.

2017. július 30. – Ekkor szerezte meg első győzelmét Esapekka Lappi, amikor a Finn Rally élén zárt a Toyota versenyzőjeként. Az akkor még 26 éves versenyző abban a szezonban ülhetett először topkategóriás autóba, és mindössze negyedik versenyén máris nyerni tudott a Yaris WRC-vel. A győzelem után igen sikeres jövőt jósoltak a finn versenyzőnek, arra pedig senki sem gondolt, hogy második győzelmére 6 évet, 6 hónapot és 19 napot kell várni. Ezzel pedig egy 45 éve létező rekordot döntött meg.

A két győzelem közti leghosszabb idő rekordját eddig a 2006-ban elhunyt Shekhar Mehta tartotta, aki 1973-ban megnyerte a Szafari Rallyt, majd ezt követően az 1979-es kenyai versenyen tudott újra nyerni, a két győzelem közti 5 év 11 hónap és 24 nap pedig egészen az idei svéd versenyig rekord maradt.

Svéd Rally: Lappi karrierje második győzelmét szerezte, de Evans gyűjtötte a legtöbb pontot

Azonban nemcsak Lappi és Mehta két győzelme között telt el nagy időszak.

Dani Sordo 2013-ban aratta első győzelmét a Német Rallyn, majd a következő sikerig egészen 2019-ig várnia kellett, amikor a Szardínia Rallyn tudott nyerni, 5 év 9 hónap és 22 nap telt első két sikere között.

Fotó: Ivo Kivistik / Red Bull Content Pool

Az 1986-ban elhunyt Henri Toivonen az 1980-as RAC Rallyn aratta első győzelmét, majd 5 év és 9 hónap múlva, 1985-ben tudott újra nyerni, ugyancsak a brit WRC-futamon.

Talán kevesen gondolnák, hogy egy olyan versenyzőnek is sokat kellett várni két győzelme között, aki később egy verseny esetében a legtöbb sikert aratta. Azonban ez a helyzet Stig Blomqvist esetében, aki bár 7 sikerével a Svéd Rally legeredményesebb versenyzője, azonban első, 1973-as svéd győzelme után csupán az 1977-es versenyen tudott újra nyerni, így 3 év, 11 hónap és 26 nap telt el a két siker között.

Forrás: Dirtfish.com

Friss