2024. május 02. 14:50

KezdőlapWRCNeuville kritizálta a WRC jövőbeni szabályait 

Neuville kritizálta a WRC jövőbeni szabályait 

-

Thierry Neuville szerint az FIA nagyon rossz szabályokat szeretne bevezetni a WRC-ben, ami visszalépés a világbajnokságnak és új gyártó sem várható 2027 előtt.

Az FIA februárban komoly változtatásokat jelentett be, jövőre kikerülnek a Rally1-es autókból a hibrid rendszerek, az autók kevesebb lóerőre lesznek képesek és az aerodinamikai csomag is kevesebb elemből áll majd, azonban megjelennek a Rally2+ autók, amik Rally1-es kittet használhatnak és átmenetet képezhetnek a Rally2-es és Rally1-es autók között. 

Thierry Neuville szerint az irány nem jó, ezért is gondolkozik az év végi visszavonuláson. 

Neuville ismét az esetleges visszavonulását vetette fel

“Jelenleg olyan autók vannak a WRC csúcskategóriájában, amik a versenyzőket és a szurkolókat is lenyűgözik – mondta a belga versenyző az AutoHebdo.fr oldalnak. – Az FIA által bejelentett szabályok ehhez képest visszalépést jelentenek, sem a gyártóknak sem pedig a szurkolóknak nem adnak plusz értéket. Semmi értelmét nem látom. Hogy őszinte legyek, sokkolt az FIA bejelentése. Nem tudom, hogy miért döntöttek teljesen instabil szabályok alkalmazása mellett 2025-től. Olyan szabályokat jelentettek be, amik nem mutatják meg, hogy hova is akarunk elérni.” 

A WMSC ülésén született rallysportot érintő összes döntés egy helyen

Az FIA valójában azt szerette volna, ha a WRC csúcskategóriájában nagyobb verseny alakulna ki, több versenyző indulhatna. A legfőbb cél pedig új gyártók vonzása a WRC-be, erre azonban Neuville egyáltalán nem lát esélyt. 

“Melyik gyártó csatlakozna egy átmeneti időszakban? 2025-ben életbe lépnek szabályok, amiket 2026-ban átdolgoznak. 2025-re a jelenlegi gyártóknak is új autókat kell készíteniük, de a szabályok véglegesítése csak júniusban történik meg. Az autókat csak ezt követően lehet megépíteni. 2026-ban még nem tudjuk, hogy milyen szabályok lesznek valójában érvényesek, ezért ekkor sem várható új gyártó belépése. A 2027-es évtől alkalmazandó szabályok pedig szintén csak később derülnek ki, ezért 2027-re sem áll neki senki autót gyártani.” 

Friss