2024. április 29. 22:38

KezdőlapWRCÁtesett a komoly szívműtéten az F1-es pilótából lett rallys, először beszélt az...

Átesett a komoly szívműtéten az F1-es pilótából lett rallys, először beszélt az állapotáról

-

Nemrég beszámoltunk arról, hogy Heikki Kovalainennek szívproblémák miatt komoly kockázatokkal járó műtétre kellett befeküdnie. A finn a beavatkozás óta most először adott állapotjelentést.

Kovalainen 2007 és 2013 között versenyzett az F1-ben, de dobogóesélyes autót csak első éveiben vezethetett, s a McLarennel a 2008-as Magyar Nagydíjon a győzelmet is sikerült begyűjtenie, miután Felipe Massa Ferrarijának motorja az utolsó körökben felmondta a szolgálatot.

A finn azóta elsősorban Japánban versenyzett, bajnok lett a Super GT-ben, az elmúlt években pedig az ország ralibajnokságának lett állandó résztvevője, az előző két esztendőben a Japán Rallyn is elindult. Idén azonban hiányzik a nevezési listákról, s nemrég kiderült, hogy ennek hátterében egészségügyi problémák állnak.

A 42 éves versenyző nemrég átesett a nyitott szívműtéten, s most a közösségi oldalain közzétett videóban mesél részletesen az állapotáról és a történtekről. Mint mondja, a beavatkozás a lehető legjobban sikerült, arról azonban még nem beszélt, hogy visszatérhet-e valaha a versenyzéshez – a hosszú gyógyulási szakasz végén lehet csak ezzel kapcsolatban tisztán látni.

„Ahogy néhányan talán már láttátok is a hírekben az elmúlt hetekben, aortatágulattal diagnosztizáltak az elmúlt év végén – kezdte Kovalainen. – Ez volt az oka annak, hogy semmilyen ralin vagy bármilyen más eseményen nem tudtam részt venni a tél folyamán. Az elmúlt hónapokban végigvettük az orvosaimmal, hogy milyen lehetőségeim vannak, és végül a műtét mellett döntöttünk. Az operáció a múlt héten zajlott le a Tamperei Egyetemi Kórház szívsebészetén. Nyitott szívműtétről volt szó, szóval örökké hordozni fogom a nyomát a mellkasomon.”

„A műtét jól sikerült, pontosan azt tudták végrehajtani, amit terveztünk. Kivágták az aorta kitágult részét és egy mesterséges elemet tettek be a helyére. Minden jól ment, de mivel ez egy komoly műtét volt, az azt követő néhány napban még elég ramatyul éreztem magam. Azóta viszont már sokat javult a helyzet, így már itthon folytatom a felépülést.”

„A kilátások egészen jók. Lehetséges a teljes felépülés és az erőnlétem teljes visszanyerése, de majd csak az idő fogja megmondani, hogyan alakul minden. A becslések viszont egyelőre jó előjeleket mutatnak, aminek örülök. Addig is folytatom a gyógyulást, remélhetőleg hamarosan kimehetek és fokozatosan egyre több mindent csinálhatok. Mindenekelőtt időt kell hagynom a mellkasi csontnak, hogy begyógyuljon, de ha minden jól megy, utána visszatérhetek a megszokott napi rutinjaimhoz.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Heikki Kovalainen (@heikkikovalainen) által megosztott bejegyzés

Friss