2024. április 29. 20:17

KezdőlapWRCKözeledtek a felek álláspontjai a WRC Bizottság kétnapos ülésén

Közeledtek a felek álláspontjai a WRC Bizottság kétnapos ülésén

-

Hétfőn és kedden kiemelt fontosságú ülést tartott Genfben a WRC Bizottság, melyen ugyan konkrét megállapodás nem történt, de a WRC-ben érdekelt felek álláspontjai közeledtek, és a következő hetekben további megbeszélésekre kerül sor. 

Az FIA a Motorsport Világtanács február 28-i ülése után komoly változtatásokat jelentett be a WRC-ben, melyek egy része 2025-től életbe lépnének, míg 2026-ban már megjelennének azok a szabályok, melyek 2027-től lennének érvényesek. A főként a Rally1-es és Rally2-es autók műszaki szabályait érintő változtatások komoly falakba ütköztek, a múlt héten pedig a WRC jelenlegi három gyártója közös levelet írt az FIA-nak, hogy maradjanak meg a jelenleg9i szabályok 2027-ig. 

A WMSC ülésén született rallysportot érintő összes döntés egy helyen

Mindezek után felértékelődött az a két napos genfi WRC Bizottság ülés, melyet hétfőn és kedden tartottak. 

A genfi szerződés ugyan nem született meg, a felek álláspontjai közeledtek egymáshoz és további megbeszélésekről egyeztek meg, mielőtt júniusban a WMSC következő ülésen megjelennének a végleges szabályok és szabályváltozások. 

A WRC gyártói a Rally1-es szabályok fenntartását kérik az FIA-tól egy közös levélben

“A WRC Bizottság számos kulcsfontosságú témát tárgyalt a sportág jövőbeli útjával és a WRC Munkacsoport által meghatározott irányvonallal kapcsolatban, melyet a WMSC február 28-án jóváhagyott – mondta az FIA szóvivője az ülést követően. – Pozitív lépések történtek és folytatódik a munka a sport és a promóció terén is. További találkozókra kerül sor a következő hetekben. Jelenleg a 2027-től érvénybe lépő szabályok terén közös az egyetértés. Az érdekelt fele azonban aggályokat fogalmaztak meg a 2025-ös és 2026-os szabályokat illetően, ezek a szabályok jelenleg mérlegelés alatt állnak. Az egyetlen cél, hogy a WRC státusza meglegyen őrizve, mint a világ elsőszámú rally bajnoksága, bízunk benne, hogy a felvetett problémákra megoldást találunk.” 

A Dirtfish egy forrásától ennél konkrétabb fejleményeket tudott meg. 

“Voltak pozitívumok az ülésen és némi előrelépés is történt – mondta a forrás a Dirtfisnek. – A mi igazán aggasztó, az a 2025-ig rendelkezésre álló időkeret. A 2027-es szabályokkal nincs probléma, mivel addig még évek állnak rendelkezésre, azonban a 2025-ös változtatásokat hónapok alatt kellene végrehajtani, ami szinte holnap lesz. Fel kell gyorsítani néhány dolgot. Érthető a gyártók aggodalma, hogy 2025-re módosítaniuk kell az autóikon a júniusban megerősítésre kerülő szabályok után.” 

Friss