2024. május 04. 06:29

KezdőlapWRCFIA: Nehéz megváltoztatni év közben a WRC-pontrendszert

FIA: Nehéz megváltoztatni év közben a WRC-pontrendszert

-

Andrew Wheatley, az FIA rally igazgatója még a Horvát Rally elején beszélt az idén bevezetett WRC-pontrendszerről, pedig akkor még nem iehetett tudni, hogy a hétvégén miként is alakul. 

Az idén bevezetett WRC-pontrendszert már rendkívül sok kritika érte, hiszen ennek köszönhetően elértéktelenedett a verseny összetettbeli végeredménye, amit jól mutat, hogy Svédországban a második helyen célba érő Elfyn Evans szerezte a legtöbb pontot, míg a győztes Esapekka Lappi 5 ponttal szerzett kevesebbet. 

Az egyik legnagyobb kavarodást azonban a Horvát Rallyn lehetett megfigyelni, ahol a Montéhoz, és Kenyához hasonlóan a végső győztes szerezte a legtöbb pontot, azonban a többi versenyző sem gyűjtött sokkal kevesebbet. 

Teljesen elértéktelenedett az összetett versenyeredmény a WRC új pontrendszere alapján

Horvátországban a győztes Sébastien Ogier 21 pontot szerzett, azonban Ott Tanak a negyedik helyen zárva 20, Elfyn Evans és Thierry Neuville pedig a második és harmadik helyen célba érve 19-19 pontot szerzett. 

Andrew Wheatley, az FIA rally igazgatója még a horvát verseny pénteki napján nyilatkozott a pontrendszerrel kapcsolatban, és elárulta, hogy év közben nagyon nehéz azt megváltoztatni. 

Horvát Rally: Ogier nyerte Neuville és Evans kiélezett csatáját, veretlen maradt a Toyota

“A szabályokat évről évre lehet változtatni, az év közbeni változtatáshoz pedig minden regisztrált versenyzőnek a belegyezésére van szükség, ezt pedig rendkívül nehéz elérni – mondta Wheatley a Motorsport.com oldalnak. – A pontrendszer elsődleges célja az volt, hogy a vasárnapi versenyt izgalmasabbá tegye és a versenyzőknek ne legyen módjuk gumióvásra lassú vezetéssel. Ezt pedig sikerült elérni.” 

Friss