back to top
2024. július 02. 14:10

KezdőlapWRCRovanpera utolsó pillanatban beugorva nyert a Lengyel Rallyn, Sesks ötödik

Rovanpera utolsó pillanatban beugorva nyert a Lengyel Rallyn, Sesks ötödik

-

Kalle Rovanpera mesébe illő győzelmet aratott legelső lengyel versenyén csapattársa, Elfyn Evans előtt, így a Toyota kettős sikert aratott. Adrien Fourmaux ismét dobogón zárt. 

A kétszeres világbajnok Kalle Rovanpera elképesztő teljesítménnyel bizonyította, hogy egy született tehetség hozzá illő pályákon még előzetes tesztelés nélkül is képes győzelmet aratni. A finn versenyző ugyanis az utolsó pillanatban beugorva a kedden balesetet szenvedő Sébastien Ogier helyére nemcsak a szombatig tartó versenyt volt képes megnyerni, de vasárnap is második leggyorsabbként győzelmet aratott legelső Lengyel Rallyján. 

Elképesztő teljesítményt nyújtott Rovanpera és újra fogalmazta a rallysport fogalmát, hiszen előzetes tesztelés nélkül, a pályabejárást másfél nap alatt letudva, videókat nézve tudott győzni egy olyan versenyen, ahol korábban még sosem versenyzett, ráadásul WRC-futamon. Elfyn Evans második helyével a Toyota kettős sikert tudott aratni a világbajnokság hetedik versenyén, melyen pénteken háromszor, szombaton pedig egy alkalommal a rossz helyen álló nézők miatt meg kellett állítani a versenyt. Két szakasz néhány autó célba érése után törlésre is került emiatt. 

A harmadik helyet Adrien Fourmaux szerezte meg, aki Svédország és Kenya után tudott ismét dobogóra állni. 

A vb éllovas Thierry Neuville tempója ezúttal nem volt elegendő dobogós helyezéshez, de a Power Stage-et megnyerte és az abszolút negyedik helyet is megszerezte a hibrid rendszer nélküli Rally1-es autót vezető Martins Sesks előtt. 

A lett versenyző első ízben versenyezhetett a WRC-csúcskategóriájában, ahol azonnal letette névjegyét és a következő, lett verseny első számú esélyesévé lépett elő. 

Rovanpera jetskizés helyett megnyerte a Lengyel Rally első felét

Andreas Mikkelsen két napig a győzelemért is harcban volt, azonban a záró napot defekttel kezdte, és a megsérült autóval később csak a célba érésre koncentrált, hogy a szombati pontokat megkapja. 

Ott Tanak versenye bár nem indult szerencsésen, hiszen a csütörtöki szuperspeciál győzelem után a pénteki első szakaszon elé ugrott egy szarvas 190 km/h-ás tempónál és a Hyundai elejének sérülése miatt kiállni kényszerült, vasárnap mindent egy lapra téve a leggyorsabb volt, így mégis viszonylag sok, 11 pontot tudott szerezni, ami csupán 3-mal kevesebb, mint amit Neuville szerzett. 

A WRC2-ben Sami Pajari szerezte meg a győzelmet Oliver Solberg előtt, így sorozatban második győzelmét aratta a 22 éves finn versenyző, aki hazai versenyén debütálhat Rally1-es Toyotával. 

A világbajnokságot hét futam után Thierry Neuville 15 ponttal vezeti a lengyel Power Stage-en defektet összeszedő Elfyn Evans, és 21 ponttal Ott Tanak előtt. 

A gyártók bajnokságában 10 pontra csökkent a Hyundai előnye a Toyota előtt. 

A világbajnokság következő versenyét három hét múlva Lettországban rendezik, ahol Martins Sesks is már teljes értékű Rally1-es autóval indulhat. 

A verseny nem hivatalos végeredménye

Friss