back to top
2024. október 23. 05:21

KezdőlapWRCRobert Kubica visszatérne, de már csak szórakozásból ralizna

Robert Kubica visszatérne, de már csak szórakozásból ralizna

-

Robert Kubicának hiányzik a rali, de csak akkor térne vissza, ha szórakozásból vezethetne, és nem a versengés miatt.

Az egykori Forma–1-es futamgyőztes Robert Kubica, aki jelenleg az AF Corse Ferrari Hypercar versenyzője a World Endurance Championshipben, arról beszélt az Autosport.com-nak, hogy továbbra is szorosan figyeli a WRC történéseit azután, hogy maga is versenyzett a sorozatban.

Kubica már az F1-es pályafutása előtt és azzal párhuzamosan is ralizott, 2013-ban megnyerte a WRC2 bajnokságot, majd a következő két szezonban az M-Sport által épített Ford Fiestával versenyzett a királykategóriában, 14 szakaszgyőzelmet aratott, ezzel az autóval 2014-ben Argentínában a legjobb eredménye a hatodik hely volt.

Leginkább azonban mindenkinek a horrobalesete jut eszébe a ralis pályafutásából: a 2011-es F1-es szezon előtt a Renault pilótája egy Skoda Fabia S2000-rel állt rajthoz február hatodikán az olasz Ronde di Andora versenyen, egy szalagkorlátnak csapódott, a korlát pedig szétnyílt, és Kubica oldalán az utastérbe hatolt. A balesetben Kubica jobb karját csaknem levágta a korlát. Az orvosi személyzet gyorsan a baleset helyszínére ért és Kubicát azonnal kórházba szállították, ahol több hetes kezeléssel és még több műtéti eljárással sikerült megmenteni a sérült kart, ugyanakkor a baleset nyomait élete végéig viseli.

A hosszú felépülés után a ralihoz tért vissza, majd 2016-ban befejezte a szakágban, hogy újra az F1-ben vezethessen. Két évet töltött a Williamsben, majd jött a DTM, végül pedig a WEC. Kubica azonban továbbra is szereti a ralit, amit jól bizonyít, hogy nézőként ott volt a Lengyel Rallyn is.

„Őszintén szólva, kicsit hiányoznak a ralik – nyilatkozta Kubica az Autosport.com-nak. – Továbbra is követem, jobban, mint bármi mást, de amióta befejeztem, a szurkolók nézőpontjából figyelem a versenyeket. Nem tettem le a visszatérésről, ha szórakozásból vezethetnék, akkor megpróbálnám, de már nem versengenék. Vannak olyan versenyek a programban, amelyeket mindig figyelek, és arra gondolok, jó lenne megpróbálni. Aztán eszembe jut, mennyire erőfeszítést és felkészülést igényelne. De ha szórakozásból vágnék bele, akkor nyomás nélkül lehetne vezeteni.”

Friss