back to top
2024. szeptember 17. 20:42

KezdőlapWRCYohan Rossel elégedett a Finn Rallyn elért fejlődésével

Yohan Rossel elégedett a Finn Rallyn elért fejlődésével

-

Yohan Rossel idén indult karrierje során másodszor a Finn Rallyn és az elsődleges célja a fejlődés volt, amit sikerült is elérnie. 

“Tudtam, hogy nem lesz könnyű a Finn Rally, de szerettünk volna javítani teljesítményünkön ezen a versenyen a tavalyi évhez képest – mondta Yohan Rossel az AutoHebdo.fr oldalnak. – Ez egy nagyon sajátos rally! Szerintem kevesen veszik észre, milyen nehéz is valójában. A tavalyi évhez képest egyértelműen javítottam a teljesítményemen. Az időjárás miatt sokkal nehezebb volt, mint tavaly, ennek ellenére kilométerenként 6-7 tizedet gyorsultunk. Sok mindent megértettem, és idén úgy gondolom, hogy az autót sokkal jobban sikerült beállítani. Amikor jók voltak a körülmények, 5 tizeddel voltunk lemaradva a kategória élmezőnyétől. Idén azonban kicsit esősebb volt a verseny és nem volt szerencsénk ebből a szempontból, főleg szombaton. Amire szintén pozitívumként emlékszem, az a Nikolay Gryazinnal szembeni fejlődésem. Tavaly egyáltalán nem tudtam, hol állok vele szemben. Ezért örülök, hogy most csapattársként tudom összehasonlítani vele a teljesítményem.” 

Rossel szerint a Finn Rallyn csak akkor lehet igazán gyors valaki, ha a maximumot tudja kihozni magából. 

“Finnország egy olyan rally, ahol 100%-ot kell nyújtani, ha a dobogón szeretnél végezni. Azonban nem szerettünk volna már a második gyorsaságin kiesni. Sokkal fontosabb volt, hogy tapasztatot szerezzünk a finn pályákon. Ezért nagyjából 90%-on vezettünk, ráadásul nem volt olyan eredménycél, amely több kockázatvállalásra késztethetett volna. Azt hiszem, nem vagyunk olyan messze az olyan versenyzőktől, mint Lauri Joona, de még nem vagyunk közel az olyan versenyzőkhöz, mint Oliver Solberg vagy Jari-Matti Latvala. Bízom benne, hogy jövőre még jobb teljesítményt tudok nyújtani, mert úgy érzem, hogy tudok még néhány dolgon javítani. Az autó esetében is tudjuk, hogy van még tennivaló. El kell érnünk, hogy könnyebbé tegyük az autó vezetését, különösen a változatos tapadás mellett.” 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Rossel bár nagyobb hátrányba került a nyáron a WRC2-ben, még lát esélyt a bajnoki címre. 

“Ha bajnok akarsz lenni a WRC2-ben, legalább három győzelemre van szükséged. Eddig egy sikerünk és két második helyezésünk van. Még sok minden megtörténhet, ez nagyon nyitott, potenciálisan 75 pontot szerezhetünk, szóval megvannak az esélyeink. Nem teszek nagy nyomást magamra, és mivel nem szoktam az elmúlt versenyekkel foglalkozni, nem bánom az előző futamokon elért eredményeket. Mindent megteszünk azért, hogy visszaszerezzük a vezetést a bajnokságban, megmutatva, hogy mindenhol gyorsak tudunk lenni, és nem hibázunk.” 

Rossel az RC2-es kategóriában a kilencedik helyet szerezte meg a Finn Rallyn, a WRC2-ben pedig 40 pontos hátránnyal várhatja az őszi versenyeket.

Friss