back to top
2024. szeptember 17. 23:30

KezdőlapWRCA WRC2-es pontrendszer felülvizsgálatát szeretnék a bajnoki címre esélyes versenyzők

A WRC2-es pontrendszer felülvizsgálatát szeretnék a bajnoki címre esélyes versenyzők

-

Oliver Solberg és Yohan Rossel is szeretne többet versenyezni egymás ellen, azonban a jelenlegi szabályzat megengedi, hogy a szezon nagy részén elkerüljék egymást a bajnoki címért küzdő versenyzők. 

A WRC2-ben maximum hét versenyen lehet indulni, és év végén a hat legjobb eredmény számít, ráadásul a versenyzők maguk választhatják ki a hét versenyt, melyeken pontokért szeretnének harcolni. 

Ezáltal pedig sokszor egymást elkerülve versenyezhetnek a bajnoki címért harcoló versenyzők. 

A probléma megoldását már 2022-ben kérte Andreas Mikkelsen, amikor Emil Lindholmmal és Kajetan Kajetanowicz-cal harcolt a bajnoki címért, azonban a norvég versenyző már az Akropolisz Rallyn, három versennyel a szezon vége előtt teljesítette hét futamát. A maradék három versenyből azonban Kajto három, míg Lindholm két versenyen indulhatott még. Végül pedig a finn versenyző egy negyedik és egy harmadik helyezéssel megelőzte Mikkelsent a pontversenyben, míg Kajtonak a Japán kiesés végül a bajnokság harmadik helyét eredményezte. 

Akkor azonban a szabályok nem lettek megváltoztatva. 

Idén ismét előkerült ez a probléma. Ebben a szezonban kilenc futam után Oliver Solberg már hat WRC2-es versennyel rendelkezik és 28 ponttal előzi meg az öt versenyen induló Sami Pajarit, 40 ponttal a négy futamot teljesítő Yohan Rosselt. A bajnokság ötödik helyén azonban Nikolay Gryazin áll, aki eddig csak három versenyen indult a WRC2-ben, és a szezon hátralévő további négy versenyén 67 pontos hátrányát képes lehet ledolgozni.

Oliver Solberg nem tetszését fejezte ki amiatt, hogy úgy kell harcolni a WRC2-ben, hogy a fő riválisok nem igazán harcolnak egymással a szezon során. 

“Nem szeretem a WRC2-es szabályrendszert – árulta el Oliver Solberg a Dirtfishnek. – Szerintem mindenkinek ugyanazokat a versenyeket kellene teljesíteni a WRC2-ben. Én nem taktikázok a versenyek kiválasztásánál, mert a célom, hogy a WRC csúcskategóriájába kerüljek, ehhez pedig minden versenyen gyorsnak kell lenni. Ezért azokon a versenyeken is a maximumra törekedtem, ahol a WRC2-ön kívül álltam rajthoz. Számomra idén Chile lesz az utolsó WRC2-es verseny, amit nem félek kimondani, mert a bajnoki címhez mindenkit tudni kell legyőzni.” 

2022-ben Andrew Wheatley, az FIA rally igazgatója azt mondta, ha minden versenyen indulni kellene a WRC2-ben, akkor azt a kisebb költségvetéssel rendelkező versenyzők nem tudnák megoldani míg, ha kijelölnének hét bajnoki versenyt, akkor a többi futamon nem lenne elég érdekes a WRC2-es kategória. 

Yohan Rossel osztja Solberg véleményét. 

“Pontosan nem is tudom, hogy idén hányszor versenyeztem Oliver Solberg ellen, talán csak kétszer. Igazából soha nem lehet tudni, hogy ki melyik versenyt választja a WRC2-es versenyének, ezáltal sokszor elkerülik egymást a versenyzők. Ez így nem jó.” 

A francia versenyző az Akropolisz Rallyn indul legközelebb a WRC2-ben, és a Dirtfish szerint a Közép-Európa Rally lesz az utolsó futama a bajnokságban, ezáltal elkerüli Solberget. 

Pajari ugyancsak Görögországban fog ismét versenyezni, majd Chile lehet az utolsó futama, mert ott győzelem esetén bebiztosíthatja Solberg a bajnoki címet. 

A Chile Rally nevezési listáját szeptember 3-án teszik közzé. 

Friss