back to top
2024. szeptember 19. 18:51

KezdőlapWRCStig Blomqvist 40 évvel ezelőtt örökre beírta magát a WRC történelmébe

Stig Blomqvist 40 évvel ezelőtt örökre beírta magát a WRC történelmébe

-

A WRC-ben csupán két svéd versenyző tudott világbajnoki címet szerezni, Björn Waldegard 1979-es elsőségét csupán Stig Blomqvist tudta megismételni, 1984-ben. 

A WRC történelmében több nagyszerű svéd versenyző is letette névjegyét, azonban örökre csupán Björn Waldegard és Stig Blomqvist tudta beírni magát a világbajnokság történelem könyvébe, miután előbbi 1979-ben az első egyéni vb címet nyerte meg, majd 1984-ben Blomqvist is vb címet szerzett. 

Az 1984-es WRC-szezon 12 versenyből állt, azonban a gyártók bajnokságában a Svéd Rally és Elefántcsontpart Rally nem számított. 

A szezont Walter Röhrl tudta győzelemmel kezdeni a Monte-Carlo Rallyn a B-csoportos Audi Quattro A2-vel, majd a német gyártó sikereinek számát Stig Blomqvist gyarapította a Svéd Rallyn, ahol már hetedik győzelmét aratta, amivel azóta is a havas verseny legsikeresebb pilótája. A szezon harmadik versenyén már a harmadik győztes ünnepelhetett Hannu Mikkola személyében, aki ugyancsak az Audi versenyzője volt. 

A szezon negyedik versenyéig kellett várni az első nem audis sikerre, a kenyai Szafari Rallyt Björn Waldegard Toyotával tudta megnyerni, majd Markku Alén vezette sikerre a Lanciát a Korzika Rallyn. 

Stig Blomqvist azonban Svédország után a görög Akropolisz Rallyn visszatért a győztes útra és Új-Zélandon, majd Argentínában is nyerni tudott, amivel hatalmas lépést tett az első vb címe felé. 

Az akkor 38 éves svéd versenyzővel elsősorban audis csapattársa, Hannu Mikkola tudott lépést tartani, a finn versenyző portugál győzelme után Kenyában a harmadik lett, majd Görögországban és Argentínában is Blomqvist mögött végzett a második helyen, míg Új-Zélandon harmadik lett. 

A szezon kilencedik futamán, Finnországban azonban amíg Blomqvist nyerni tudott, addig Mikkola kiesett, majd a finn versenyző kihagyta a Sanremo Rallyt is, itt azonban a svéd versenyző sem tudott célba érni.

A szezon végére az utolsó előtti futamon, Elefántcsontparton került pont, ahol Mikkola hiába lett második Blomqvist mögött, a svéd versenyző Björn Cederberg navigálásával bebiztosította egyetlen vb címét. 

A szezonzáró Brit Rallyn így Blomqvist már nem is állt rajthoz, Mikkola pedig a Peugeot-os Ari Vatanen mögött a második helyet szerezte meg, amivel sikerült megelőzni a bajnokságban Markku Alént, így a második helyen zárt év végén. 

A gyártók bajnokságát is az Audi nyerte meg a Lancia előtt, míg a harmadik a Peugeot lett.

Friss