back to top
2024. szeptember 18. 22:29

KezdőlapWRCLatvala tudja, miért tehet jót Katsutának a szünet

Latvala tudja, miért tehet jót Katsutának a szünet

-

A Toyota csapatfőnöke, Jari-Matti Latvala versenyzőként már volt hasonló helyzetben, mint amilyenbe most Takamoto Katsuta került.

Amint arról beszámoltunk, az esést esésre halmozó Takamoto Katsuta nem lesz ott a világbajnokság következő futamán, a Toyota helyette Sami Pajarit viszi el a szeptember végi Chile Rallyra. Kevesen érzik át, milyen helyzetben van most a japán pilóta, de az egyikük éppen az az ember, aki a döntést meghozta. A csapatfőnök Jari-Matti Latvala ugyanis versenyzőként volt már hasonló helyzetben.

„2008-ban nem ment valami jól nekem, így az M-Sport gyári csapatától a Stobarthoz kerültememékezett vissza Latvala. – Nem ültettek a kispadra, de levettek a gyártói pontok gyűjtéséről, és ez akkoriban levett némi nyomást rólam. Aszfalton nagon küzdöttem, így Spanyolországra és Korzikára kivettek a csapatból, fejlődönöm és dolgoznom kellett. És tulajdonképpen jól sikerültek ezek a versenyek, hatodik és negyedik lettem, azután, hogy korábban kétszer nagyot estem aszfalton. Nekem jól sült el ez a döntés, lehetőségem volt mindent átértékelni és azon gondolkodni, miben és hogyan lehet javulni. Most nagyon sűrű a program, Takának nincs igazán lehetősége arra, hogy átgondolja a dolgokat. Ilyenkor nincs időd szembenézni a problémákkal, és elhaladnak melletted. Ez a döntés ad neki egy kis időt a Közép-európai Rally előtt.”

Latvala elmondta, a döntés előtt természetesen az adatokban is elmélyült.

„Megnéztem és elemeztem Taka balesetekit. Beszéltem vele és Aaronnal, és úgy éreztem, hogy túl sok információ van az itinerben, ahol a hibák történnek. Ezen érdemes elgondolkodni – mondta a csapatfőnök. – A legfontosabb, hogy Taka tudja, mi mögötte állunk. Akarjuk őt, és azt akarjuk, hogy sikeres legyen. Ezt a pillanatot úgy fogjuk fel, hogy befektetünk a jövőbe. Tudom, hogy vezetni akar Chilében, minden versenyző vezetni akar, de ez egy jó alkalom lehet a szünetre.”

És hogy mi történt az M-Sporttal 2008-ban? A Stobarttól François Duval lépett fel, hogy Mikko Hirvonen mellett a gyári csapatban versenyezzen Spanyolországban és Franciaországban. A negyedik, illetve a harmadik helyen végzett.

Friss