back to top
2024. szeptember 19. 03:21

KezdőlapWRCAz ítéletidő ellenére is jól áll a Közép-Európa Rally

Az ítéletidő ellenére is jól áll a Közép-Európa Rally

-

Harminc nap múlva kezdődik a Közép-Európa Rally a WRC-ben, egyelőre egyetlen szakasz sem került víz alá a Boris ciklon miatt.

Kereken harminc nap múlva kezdődik a Közép-Európa Rally a WRC-ben, és nagy szerencse, hogy a versenynaptárban előbb a Chile Rally következik, ugyanis a Boris ciklon miatt jelenleg áldatlan állapotok vannak az európai versenynek otthon adó régióban.

Az első gyorsasági helyszíne, a prágai Velká Chuchle versenypálya a 2002-es és a 2013-as árvíz idején is víz alá került, egyelőre azonban még szárazon van, és nagy valószínűség szerint így is marad. A patakok és folyók vízszintje Prágában és környékén lassan csökken, de a helyzet még mindig súlyos. A Moldva folyón cikkünk írásakor Mladá Chuchle állomásnál még mindig a legmagasabb riasztási szint volt érvényben, ám a vízállás lassan itt is csökken.

A 2., 3. és 6. gyorsaságit Klatovy környékén rendezik meg, itt az első árhullámot sikerült kezelni, ám további csapadék várható, és akár a harmadfokú árvízvédelmi készültség sem elképzelhetetlen. Persze mindez a településre vonatkozik, annál egyelőre nagyobb gondjuk van a helyieknek, hogy a pálya állapotával foglalkozzanak… Egyébként a 4. és 7. gyorsnak otthont adó Strasin is ezen a környéken van. Az 5. és 8. gyorsnak adó Sumavske Hostice környékén található Sumava Nemzeti Parkban arra kérték a látogatókat, hogy lehetőleg maradjanak otthon a folyók emelkedő vízszintje és a vihar miatt kidőlő fák miatt – itt biztosan lesz min dolgozni a következő harminc napban.

Schärding

A németországi 9. és 12., illetve az Ausztriából induló és Németországban célba érő 10. és 13. gyors útvonalán nem érkezett jelentés veszélyes helyzetről, az ausztriai 11. és 14. gyors környékén azonban nem volt egyszerű a helyzet, az Inn folyó valamivel kevesebb mint hat méteres magasságban tetőzött Schärdingnél, márpedig az említett szakaszon Schärding fölött találhatóak. Az Inn nem lépett ki a medréből. A záró napon esedékes németországi szakaszok helyszínéről nincsenek hírek, de ezek a gyorsok elég magasan fekszenek ahhoz, hogy árvízveszély alakuljon ki – az alatta fekvő Passauban viszont utakat kellett lezárni…

Összességében elmondható, hogy a szakaszok helyszínét egyelőre sehol sem vitte el az árvíz, azonban hogy az esőzés és a vihar milyen károkat okozott, és mennyire kell renbe hozni az utakat, az csak a Boris ciklon elvonulása után válik biztossá. A Közép-Európa Rallyt október 17. és 20. között rendezik meg három országban.

Friss