back to top
2024. szeptember 25. 07:16

KezdőlapWRCMegváltozik a világbajnokság pontrendszere a következő szezonra

Megváltozik a világbajnokság pontrendszere a következő szezonra

-

A régi pontrendszerhez való visszatérés valószínűtlen, de az új formátumot a 2025-ös szezon előtt finomítani fogják.

Úgy tűnik, a rali-világbajnokság 2025-re ismét megváltoztatja pontrendszerét. Az FIA a 2024-es szezon előtt jelentős módosítást vezetett be, hogy látványosabb legyen a versenyek utolsó napja, ám a pontrendszer rengeteg kritikát kapott.

Eszerint a versenyzők már szombaton pontot kapnak (az első tíz helyezett, 18, 15, 13, 10, 8, 6, 4, 3, 2, 1 leosztásban) de csak akkor jogosultak a pontokra, ha vasárnap célba is érnek. A versenyzők vasárnap további pontokért szállnak harcba (a legjobb hét, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 leosztásban), a power stage pontozása pedig változatlan maradt (az öt leggyorsabb szerez pontot, 5, 4, 3, 2, 1 leosztásban).

Bár az átalakítás elérte a fő célját, vagyis vasárnaponként több az izgalom, jelentős ellenérzésekkel is szembesült. A kritikusok között volt a bajnokság több élversenyzője is, akik szerint a rendszer leértékeli a győzelmet, és túlságosan zavaros a követése. A DirtFish megkérdezte Robert Reidet, az FIA sportért felelős elnökhelyettesét, hogy várhatóak-e további változások a rendszerben 2025-re.

„Úgy gondolom, hogy van néhány javaslat, amelyet megvalósítunk – mondta Reid. – Nem hiszem, hogy nagyon elrontottuk volna, de szerintem néhány helyen finomíthatunk rajta. Egy évvel ezelőtt az volt a beszédtéma a bajnokságban, hogy mennyire unalmasak voltak a vasárnapok. Azt hiszem, ezt a problémát megoldottuk, talán radikálisan, de az unalmas vasárnapokról már nem beszélünk.”

Bár a régi pontrendszerhez való egyszerű visszatérés valószínűtlennek tűnik, Reid nem tudott nyilatkozni arról, hogy pontosan hogyan is nézne ki egy átdolgozott struktúra. A 2025-ös WRC-re vonatkozó szabályzat-változtatásokat a Motorsport Világtanács októberi ülésén ratifikálják.

Friss