back to top
2024. október 12. 16:19

KezdőlapWRCKét hét után sem végleges a Chile Rally eredménye

Két hét után sem végleges a Chile Rally eredménye

-

A Chile Rallyn dolgozó felügyelők úgy döntöttek, felülvizsgálják Oliver Solberg korábban már elutasított fellebbezését Yohan Rossel megállapított eredménye miatt, így még nem zárult le a két hete volt WRC-futam. 

Amikor Oliver Solberg szombat délután defektet szedett össze a Chile Rally ködös szakaszán éppen Yohan Rossel elé tért vissza, a francia versenyző pedig a szakasz végén azt mondta, sok időt vesztett svéd riválisa mögött. A belső felvételen bár látszik, hogy ez csak részben igaz az amúgy is igen nagy ködben, a felügyelők végül 40 másodperccel javították a francia versenyző eredményét, aki végül részben ennek eredményeképpen is, simán nyerte a WRC2-es versenyt. 

Solberg a felügyelői döntés után megóvta Rossel eredményét, mivel úgy gondolta, 40 másodpercet biztosan nem vesztett mögötte. Ezt az óvást akkor a felügyelők azonban elutasították. 

Két héttel a verseny után azonban úgy döntöttek, mégis felülvizsgálják az eredményt. 

“A felügyelők megvizsgálták az FIA által biztosított videókat és GPS adatokat, melyek Chilében nem álltak a felügyelők, vagy a versenyigazgató rendelkezésére – áll a felügyelői közleményben. – Az FIA elmondta, hogy amennyiben ezek a bizonyítékok rendelkezésre álltak volna a verseny idején, más eredmény lett volna jóváírva Yohan Rossel számára. Az úgy alapos mérlegelése után a felügyelők úgy döntöttek, hogy az FIA Nemzetközi Sportkódex cikkelyének megfelelően felülvizsgálják döntésüket és egy később meghatározandó helyen és időben ismét meghallgatják Oliver Solberget és Yohan Rosselt.” 

Rossel 17.3 másodperc előnnyel nyert Chilében Nikolay Gryazin előtt, míg Gus Greensmith 20.7, Oliver Solberg pedig 26.1 másodperc hátránnyal zárt. 

Amennyiben a felügyelők jelentősen módosítják Rossel eredményét, úgy előfordulhat, hogy mégsem a francia versenyző nyer, így pedig komolyan változhat a bajnokság állása is, melyet Solberg 12 pont előnnyel vezet Rossel és 15 ponttal Sami Pajari előtt. 

Solberg győzelem esetén megnyerte volna a bajnokságot. Rossel, amennyiben a Közép-Európa Rallyn nyerne, szintén bajnok lehetne, ha Pajari a másodiknál rosszabb eredménnyel zár a Japán Rallyn.

Friss