back to top
2024. június 27. 13:34

KezdőlapERCKijózanító élmény volt a Skandináv Rally a rallycross királya számára

Kijózanító élmény volt a Skandináv Rally a rallycross királya számára

-

A hatszoros rallycross-világbajnok Johan Kristoffersson mindössze fél másodperccel maradt le a tizedik helyről a Skandináv Rallyn. A svéd világbajnok elismerte, hogy jobban fel kell készülnie a ralikra.

Öt év óta az első igazi murvás raliján indult Kristoffersson és navigátora, Stig Rune Skjaermoen. A duó 2019-ben a svéd bajnokságban a második lett azzal a Volkswagen Poloval, amivel most is rajthoz álltak az ERC futamon.

A svéd/norvég páros jól kezdett, majd a második Colin’s Crest szakaszon defeketet kaptak, egy kormánymű-problémjuk is akadt, ami miatt kicsúsztak ugyanabba a kertbe, ahol tavaly World RX csapattársa, Ole Christian Veiby megfeneklett.

Kristoffersson a 17 szakasz több mint felén a top 10-es időt autózott, de a legjobbját a végére tartogatta, mivel az utolsó négy gyorsasági teszt közül kettőn a hatodik leggyorsabb volt, így összességében a 11. helyen végzett. Ezzel alig 0,5 másodperccel maradt le Simone Tempestinitől – aki két hónappal ezelőtt megnyerte a Rally Hungaryt -, és megelőzte a 2022-es ERC-bajnok Llarenát, valamint saját korábbi World RX-csapattársát, Petter Solberget is.

Johan Kristoffersson
foto: @World / Red Bull Content Pool

„Kijózanító élmény volt ilyen hosszú szünet után visszatérni a raliversenyzéshez” – nyilatkozta a 35 éves versenyző, aki idén újra belsőégésű motoros Volkswagen Polóval áll rajthoz a rallycross vb-n.

„Olyan hihetetlenül gyors és szűk szakaszok voltak. Rengeteg ralit teljesítettem már, de a Finn Rallyval együtt ez volt a leggyorsabb. A pénteki szakaszok némelyike nagy sokk volt, és nem hiszem, hogy bármelyikünk is felkészült volna erre! FIA által jóváhagyott pelenkára volt szükségem…” – tette hozzá.

Johan Kristoffersson
foto: @World / Red Bull Content Pool

„Már a második gyorsasági első kanyarjában volt egy meredekhelyzetünk, és sok múlott a tapasztalaton, ami az autó megfelelő helyekre való pozicionálását és a tempó kezelését illeti ilyen nagy sebességnél. Stig Rune hibátlan munkát végzett, és sokkal jobb érzésem volt szombaton – nagyon élveztem. Jobb ritmust találtunk, és jó tempót mutattunk, különösen az utolsó szakaszon. Kár, hogy csak fél másodperccel maradtunk el Tempestinitől, de célba értünk, és remélhetőleg egy kicsit jobban fel tudunk készülni a jövő évre, és jobb eredménnyel tudunk távozni.”

Johan Kristoffersson
foto: @World / Red Bull Content Pool

 

Friss