back to top
2024. június 28. 06:38

KezdőlapHírekFrancia győzelem a jubileumi Ypres Rallyn

Francia győzelem a jubileumi Ypres Rallyn

-

A 60 éves Ypres Rally történelme során új győztest jegyezhettek fel idén, miután a francia Stéphane Lefebvre szerezte meg a győzelmet az autót váltót belga címvédő előtt. 

A nagy múltú és méltán híres belga Ypres Rallyn idén pénteken és szombaton 18 gyorsasági szakasz, valamint 222.57 km versenytáv várt a 91 fős mezőnyre, melyben 20-as indultak Rally2-es autóval. 

A belga bajnokságban idén ez a verseny volt a negyedik és a tavalyi bajnok, Maxime Potty ezen a versenyen már új autóra, egy Toyotára cserélte korábbi Citroenjét. Ugyancsak a japán gyártó Rally2-es autójával állt rajthoz az Ypres Rally legeredményesebb versenyzője, Freddy Loix, aki korábban 11-szer tudott ezen az aszfaltos futamon nyerni. 

A 2021-ben és 2022-ben WRC-naptárban is szereplő versenyen a francia Stéphane Lefebvre éppen Toyotával kezdte idei szezonját még a Montén, az Ypres Rally pedig idei ötödik versenye volt és minden rallyn más és más versenyautóval állt rajthoz. Belgiumban egy Rally2-es Hyundaijal indult. 

A 32 éves versenyző pedig ezzel az autóval is diktálta a tempót, hat szakaszt tudott nyerni és rajt-cél győzelmet ünnepelhetett szombat este, így első alkalommal tudta a leghíresebb belga versenyt megnyerni. 

A második helyen a Maxime Potty ért célba az új Toyotával, aki tavaly a belga bajnokság legfiatalabb bajnoka lett, ezúttal 40.4 másodperc hátránnyal ért célba a második helyen, így minden idei belga bajnokin ezt az eredményt tudta elérni. 

A dobogó legalsó fokát Cédric Chérain Lefebre-hez hasonlóan Hyundaijal tudta megszerezni, 1:17.9 perc hátránnyal. 

Freddy Loix végül a hatodik helyen ért célba. 

Jos Verstappen rossz sorozata pedig ezen a versenyen is folytatódott, az egykori holland F1-es pilóta, Max Verstappen édesapja bár még a belga szezonnyitón az ötödik helyen ért célba, a következő három versenyen egyaránt kiesett. 

Friss