back to top
2024. május 19. 01:35

KezdőlapF1Megszületett az ítélet, kiderült, hogy csalt-e a Red Bull a költségplafonnal

Megszületett az ítélet, kiderült, hogy csalt-e a Red Bull a költségplafonnal

-

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közzétette a Forma-1-es csapatok 2021-es költségvetésének vizsgálati eredményeit, amelyből kiderült, hogy a 10 csapatból 9 betartotta a költségplafont, és egyedül a Red Bull volt az az istálló, amelyik megszegte azt. Az energiaitalos csapat kis mértékű szabályszegést követett el.

Három csapat, a Red Bull, az Aston Martin és a Williams követett el szabályszegést a 2021-es költségvetésével vagy az arról készült jelentés benyújtásával kapcsolatban, ám míg utóbbi kettő csak az eljárás során hibázott, addig az energiaitalos csapat többet költött a megengedettnél, azaz átlépte a 2021-es költségplafont.

Az FIA eredetileg október 5-én közölte volna a csapatok 2021-es költségvetésének vizsgálati eredményeit, ám miután a Szingapúri Nagydíj előtt hatalmas botrányt kirobbantva kiszivárgott, hogy a Red Bull és az Aston Martin is szabályt szeghetett, elhalasztotta a bejelentést október 10-re.

A Nemzetközi Automobil Szövetség a ma megjelent közleményében azt írta, hogy a Red Bullt, az Aston Martint és a Williamst leszámítva minden csapat megkapta a megfelelési tanúsítványát, ám míg a Williams pénzbüntetést kapott, amiért a március végi határidő után nyújtotta be a beadványát, az Aston Martin pedig procedurális vétséget követett el, addig a Red Bull a folyamat során is hibázott, illetve kis mértékben túl is költekezett.

Az FIA tehát annak ellenére úgy véli, hogy a Red Bull szabályt szegett, hogy Christian Horner, a bikások csapatfőnöke többször hangsúlyozta, hogy nemhogy nem lépték át a 2021-es limitet, de jócskán alatta maradtak.

Red Bull-balhé: Horner reagált az FIA döntésére

Milyen büntetést kaphat a Red Bull?

Fontos hangsúlyozni, hogy az FIA egyelőre csak arról nyilatkozott, hogy kiket és miben talált vétkesnek, a Williams esetét leszámítva arról még nem, hogy ezek a kihágások milyen büntetéssel járhatnak.

Különösen a Red Bull esete érdekes – az Aston Martin vélhetően megússza pénzbüntetéssel –, hiszen egyedül ők lépték át a költségplafont. Az szinte biztos, hogy kizárni nem fogják őket sem az idei, sem a tavaly világbajnokságból, az FIA közleménye szerint ugyanis kis mértékben vétettek a pénzügyi szabályok ellen, ami 5%-nál kisebb túllépést jelent.

Az ilyen mértékű szabályszegés büntetési tételei pedig nem tartalmazzák a teljes idényből való kizárást, helyette „csak” a nyilvános megrovást, a konstruktőri vagy versenyzők pontjaiból történő levonást, a futamokról történő kizárást, az aerodinamikai tesztelés korlátozását, vagy a pénzbüntetést sorolják fel.

Max Verstappen, Red Bull Racing, Japán Nagydíj
Azt azért még nem jelenthetjük ki, hogy nincs veszélyben Verstappen idei vb-címe Fotó: Clive Rose/Getty Images/Red Bull Content Pool

Az FIA ezzel együtt nincs könnyű helyzetben, hiszen az ellenfelek többször hangsúlyozták, hogy még egy 5%-os, azaz valamivel több mint 7 millió dolláros túllépés is több tíz mérnök éves fizetését, vagy egy teljes szezon fejlesztési költségvetését fedezheti, tehát, ha a Red Bull „csak” ennyivel lépte túl a plafont, azzal is komoly előnybe kerülhetett.

Ennélfogva vélhetően minden rivális szigorú büntetést szeretne, és amennyiben az FIA nem szankcionálja elég komolyan az energiaitalosokat, azt sokan a tavaly bevezetett költségplafon bukásának fogják tekinteni, mindez pedig utat nyithat az újabb, kis mértékű szabálytúllépések előtt, hiszen többen is vígan bevállalnak majd némi pénzbüntetést extra tizedmásodpercekért cserébe.

Természetesen ennek a fordítottja is felmerülhet, és egy esetleges súlyos büntetés esetén a Red Bull érvelhet azzal, hogy még az FIA és a csapatok is tanulják az új szabályokat, amelyekhez menet közben is érkeztek kiegészítések, azaz nem fair komoly büntetést kiróni annak, aki nem szándékosan, de szabályszegést követett el.

Az FIA egyelőre azt közölte a lehetséges büntetésekkel kapcsolatban, hogy „az FIA költségplafont vizsgáló testülete jelenleg meghatározza a pénzügyi szabályzat alapján meghozandó megfelelő lépéseket az Aston Martin és a Red Bull tekintetében, és további információkat a szabályzattal összhangban fog közölni.”

Friss