2024. április 30. 19:27

KezdőlapF1Soha nem volt még ilyen: Sainz történelmet írt Austinban

Soha nem volt még ilyen: Sainz történelmet írt Austinban

-

Carlos Sainz szerezte meg a pole pozíciót az USA Nagydíjra, miután legyőzte Charles Leclerc-t és Max Verstappent az időmérő edzésen. Noha a monacói pilóta lett a második, Sainz mellől a kétszeres világbajnok holland indulhat majd a versenyen.

Szomorú hangulatban kezdődött az USA Nagydíj időmérő edzése, nem sokkal a kezdés előtt érkezett ugyanis a hír, hogy 78 éves korában elhunyt Dietrich Mateschitz, a Red Bull energiaital-gyártó társtulajdonosa, a bikások Forma-1-es csapatainak tulajdonosa. A show-nak azonban folytatódnia kellett, és folytatódott is.

Gyász: meghalt a Red Bull Forma-1-es csapatának szülőatyja

A kvalifikáció első szakaszának első részében a tíz helyes rajtbüntetést cipelő Charles Leclerc diktálta a tempót 1:35.795-ös idővel, őt 69 ezreddel lemaradva Max Verstappen követte. Ekkor jött Carlos Sainz, és 1:35.297-es körrel mindkettejüket felülmúlta. Itt persze még csak a kiesés elkerülése volt a legfontosabb, ami végül sorrendben Kevin Magnussennek, Daniel Ricciardónak, Esteban Oconnak, Mick Schumachernek és Nicholas Latifinek nem jött össze, tőlük búcsúztunk tehát a Q1-ben. A Haas német pilótája már utolsó mért körének elején rontott és megpördült az első kanyarban.

A Q2-ben Verstappen javított, és 1:35.294-el 3 ezreddel ment jobbat, mint Sainz a Q1-ben, de Leclerc 48 ezreddel jobb volt nála, így ezt az időmérő szakaszt a monacói nyerte. A harmadik helyre Sainz ért oda több mint 3 tizedes lemaradásban, míg őt Russell, Hamilton, Pérez, Alonso, Stroll, Bottas és Norris követte. A McLaren versenyzője simán kiesett volna, ha Csou Kuan-jü körét nem törlik pályaszélesítés miatt. Ugyanígy járt Cunoda Juki is.

A kieső helyeken Albon, Vettel, Gasly, Csou és Cunoda volt a sorrend. Az Alpha Tauri francia pilótája nagyon szenvedett az autójával, a leintés után pedig dühösen rádiózott a csapatnak, miközben őrjöngve csapkodott a pilótafülkében. Csou pedig egyébként 5 helyes rajtbüntetést cipel, így a 14. helyéből a rajtrácson 19. pozíció lesz.

A pole pozícióról döntő Q3-ban az első mért körök után Leclerc vezetett 1:34.624-el, de Sainz csak 159 ezreddel maradt el tőle, miközben a csak 1:35.044-et autózó Verstappent Lewis Hamilton is lenyomta a harmadik helyen. A holland az utolsó próbálkozások során aztán javított, de 1:34.448-as ideje csak a harmadik helyre volt elég, Sainz ugyanis 1:34.356-ot repesztett, amivel nemcsak az időmérőt nyerte meg, de ő lett az első spanyol pilóta, aki az USA Nagydíjon pole pozíciót szerez. A Ferrari versenyzőjének ez pályafutása harmadik rajtelsősége, Silverstone-ban vizes pályán tudott első lenni, Spában pedig Verstappen büntetése után örökölte meg az első rajtkockát a futamra.

Sainz mögé az 1:34.421-es időt autózó Leclerc jött be, de így sem lesz Ferrari első sor a versenyen, a monacói pilóta autójában ugyanis már a harmadik szabadedzésre belső égésű motort és turbót cseréltek, ami 10 helyes hátrasorolást jelent. Ugyanígy nem tarthatja meg negyedik helyét Sergio Pérez sem, akit öt hellyel fognak hátrébb küldeni.

Az ötödik és a hatodik időt a két Mercedes autózta (Hamilton megelőzte Russellt), míg a remek időmérőt produkáló Lance Stroll lett a hetedik Norris, Alonso és Bottas előtt.

A büntetések után várhatóan ez lesz az USA Nagydíj rajtrácsa: 1. Sainz 2. Verstappen 3. Hamilton 4. Russell 5. Stroll 6. Norris 7. Bottas 8. Albon 9. Perez 10. Vettel 11. Gasly 12. Leclerc 13. Tsunoda 14. Alonso 15. Magnussen 16. Ricciardo 17. Ocon 18. Schumacher 19. Zhou 20. Latifi

Az USA Nagydíj időmérő edzésének végeredménye

Friss