2024. április 30. 06:50

KezdőlapF1Óriási pofon az FIA-nak: Verstappen Hamilton mellé állt, Vettel lázadásra buzdít

Óriási pofon az FIA-nak: Verstappen Hamilton mellé állt, Vettel lázadásra buzdít

-

Egyre többen állnak ki az FIA politikai, vallási és egyéb személyes véleményeket korlátozó új szabálya ellen, amellyel a Nemzetközi Automobil Szövetség a pilótákat igyekszik elhallgattatni. A két legújabb név közül az egyik pedig egyenesen a világbajnoki címvédő Max Verstappen.

Mint ismert, az FIA szabályba foglalta, hogy a pilótáknak az idei szezontól csak a szövetség írásos engedélyével lehet véleményt nyilvánítani politikai, vallási és egyéb személyes kérdésekben. Az ellentmondásos, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) katari focivébén hozott intézkedéseire kísértetiesen emlékeztető szabályozás nagy port kavart a sajtóban, de ahogy közeledik a szezon, a versenyzők és csapattagok közül is egyre többen szólalnak fel ellene.

Lehessen politizálni az F1-ben? – a Red Bull kulcsembere is kiállt Hamilton mellett

Most ráadásul a jelenlegi mezőny egyik legjobbja, a világbajnoki címvédő Max Verstappen is megtette ezt, ami azért is jelentős, mert Lewis Hamiltonnal vagy a tavaly visszavonult Sebastian Vettellel ellentétben a holland soha nem használta a közösségi médiát vagy az F1-es versenyhétvégéket arra, hogy politikai, vallási, vagy mondjuk környezetvédelmi kérdésekben kifejtse a véleményét, de mégis úgy véli, hogy az FIA-nak nem lenne szabad korlátoznia ezen a téren a versenyzőket.

„Úgy vélem, hogy mindenki más. Egyes emberek szókimondóbbak, mint mások. Normál esetben én nem annyira vagyok az, mert autóversenyzőként nehéz teljesen elköteleződni abból a szempontból, hogy az ember beleássa magát a dolgokba és minden tényt ismerjen – nyilatkozta a Sky Sportsnak a kétszeres világbajnok. – De nem gondolom, hogy szükséges [az FIA szabályozása], mert bizonyos módon tulajdonképpen biztosítja, hogy az embereknek többé nem megengedett felszólalnia, ezt pedig szerintem meg kell nekünk engedni. És természetesen mint korábban mondtam, egyesek többet fogják ezt tenni, mások nem, de alighanem egy kissé szükségtelen volt ez [a lépés az FIA-tól.]”

Az FIA elnöke elmondta, mi lesz, ha az F1-es pilóták nekiállnak engedély nélkül politizálni

De nem Verstappen az egyetlen világbajnok aki így gondolja. Nem meglepő módon a környezetvédelmi kérdésekben, az LMBTQ+ közösség mellett és a rasszizmus ellen F1-es pályafutása utolsó éveiben aktívan kampányoló Sebastian Vettelnek sem tetszik az új szabály.

„Igen, ez egy kicsit ostobaság…” – sóhajtott a tavaly visszavonult négyszeres világbajnok az Auto Bild erre vonatkozó kérdésére, majd elmondta, „lenne egy kis gond”, ha az idén is a mezőny tagja lenne.

„Persze ez mindig attól is függ, hogy milyen kérdéseket tesznek fel és mi a téma. De úgy vélem, abszolút fontos kiállni némely ügy mellett, és az utóbbi években láttuk, hogy egyre több ember teszi ezt. Nincs sok értelme most [az FIA-nak] fellépni ez ellen.”

Hamilton ellen hozták az ellentmondásos szabályt? – a brit lord nekiment az FIA-elnöknek

Vetteltől megkérdezték, hogy ha az idén is versenyezne, ignorálná-e ezt a szabályozást, mire az mondta: „Én már nem vagyok érintett, úgyhogy természetesen már sok mindent mondhatok. De azt kívánom, hogy a Forma-1-ben levő srácoknak továbbra is legyen bátorsága kiállni a véleményük mellett és kifejezni azt.”

Ezt akár vehetjük egy burkolt igennek.

Ezek után kérdés, hogy mit lép majd Lewis Hamilton, aki most nemcsak barátjától, Sebastian Vetteltől, hanem Max Verstappentől is támogatásra lelt. A hétszeres világbajnok korábban közölte, hogy nem lesz újra olyan versenyző, aki csöndben marad, és ha erre kényszerítik, akkor inkább nem versenyez.

Friss