2024. április 30. 05:24

KezdőlapF1Verstappen csapattársa figyelmeztette a Red Bullt

Verstappen csapattársa figyelmeztette a Red Bullt

-

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke elárulta, aggódtak, hogy Max Verstappen be tudja-e fejezni a Szaúd-arábiai Nagydíjat. Sergio Pérez elmondta, a megbízhatóság már Bahreinben sem volt tökéletes.

A Red Bull kiválóan kezdte a bajnokságot, és már két futam után nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a bajnoki címükre senki és semmi nem jelent veszélyt. Max Verstappen, valamint Sergio Pérez Bahreinben és Szaúd-Arábiában is kettős győzelmet aratott, Dzsiddában fordított sorrendben. Ugyanakkor mindez nem jelenti azt, hogy a bikások autójával minden rendben van.

A holland pilóta autója a szombati időmérő második szakaszában megadta magát, így a címvédő csak a tizenötödik helyről indulhatott, aminek következtében nem volt valós esélye a diadalra. Már csak azért sem, mert a verseny második felében szintén rendellenességet tapasztalt, amivel a Red Bull vezetőségére és mérnökeire is ráijesztett. Még úgy is, hogy ők nem észleltek bajt.

„Amikor elérkeztünk az utolsó öt körhöz, és egyértelmű volt, hogy Max nem fogja utolérni, akkor visszavettek, és [egy bizonyos] köridőt autóztak – nyilatkozta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. – Szerintem a nagydíj alatt az adott a leginkább okot aggodalomra számunkra, amikor Max bejelentkezett a rádión, azt hiszem, tizenöt körrel a vége előtt, hogy nagy sebességnél éles hangot hall. Az ember szíve azonnal elszorul a [szombati] féltengelyhibára gondolva. Azonban, ellenőrizve az összes, itt és Milton Keynesben rendelkezésre álló adatot, minden paraméterünk rendben volt.”

Belső feszültség a Red Bullnál – így dühöngött Verstappen a hétvégén

Mindez ugyanakkor nem egyszeri probléma volt az energiaitalosoknál, hiszen Verstappen már a szabadedzésen is panaszkodott a váltásokra. Sőt, már a bahreini futamon is úgy érezte, hogy gond van a lefelé váltásoknál, de annak végül nem lett komolyabb következménye. Pérez azonban úgy véli, ennek csupán az az oka, hogy az ellenfelek nem tudták megszorítani őket, és figyelmeztette csapatát, hogy a jövőben ők is bajba kerülhetnek.

„A megbízhatósággal ez a helyzet, ezt láthattuk az Aston Martinnál – utalt Lance Stroll kiesésére a futam utáni sajtótájékoztatón. – Egyszer úgyis el fog érni minket, de nyilvánvalóan tovább kell dolgoznunk ezen, problémamentes versenyeket kell futnunk, amikor csak tudunk. Bahreinben szerencsés helyzetben voltunk, de ha végig nyomnunk kell, valószínűleg nem jutottunk volna el a célig. Szóval jelenleg nagy az aggodalom a megbízhatóság terén, de remélhetőleg ez nem fog egyhamar lecsapni ránk.”

Max Verstappen, Red Bull, Szaúd-arábiai Nagydíj
Verstappennek a futamon is akadtak gondjai az autóval (Fotó: Peter Fox/Getty Images/Red Bull Content Pool)

Verstappen annyit tett hozzá a témához, hogy jobban kell teljesíteniük ezen a fronton, és tisztább versenyekre van szükségük. A 25 éves versenyző azt is elárulta, hogy a futam vége felé vibrációt is érzett az autón, amit az időmérőn tapasztalt féltengelyproblémára vezetett vissza. Ami tény, hogy csapatszinten most még nagyon olcsón megúszták, de ha nem tudnak javítani, akkor előbb-utóbb alighanem komoly bajba kerülnek.

Friss