2024. április 30. 11:59

KezdőlapF1Ilyen volt az életveszélyes bakui bokszutcai eset egy ott tartózkodó fotós szemével

Ilyen volt az életveszélyes bakui bokszutcai eset egy ott tartózkodó fotós szemével

-

Egy akkreditált fotós betekintést nyújtott abba a folyamatba, amely az Azeri Nagydíj végén majdnem tragédiát eredményezett a bokszutcában. Bár ő maga nem is látta Esteban Ocon autóját, nem is ő vagy kollégái voltak azok, akik veszélybe kerültek.

Bár az Azeri Nagydíj finoman szólva sem volt eseménydús, a futam végén történtek szolgáltattak beszédtémát, persze nem pozitív értelemben. Mint ismert, Esteban Ocon az 51 körös verseny utolsó előtti körében teljesítette kötelező kerékcseréjét, amikor már elkezdték előkészíteni a parc fermét. Ennek az lett az eredménye, hogy a gyorssávban tartózkodó embereknek el kellett ugraniuk az Alpine elől, ahogyan a kordont is el kellett rántani.

Az érintettek közül Ocon kijelentette, hogy ebből akár nagyon nagy baj is lehetett volna, és nem többé nem szeretne ilyesmit látni. Az FIA felelős képviselőit beidézték a sportfelügyelők, aminek eredményeképpen vélhetően már a következő fordulóra változtatnak a protokollon. Most pedig egy helyszíni fotós is megszólalt, aki bár nem látta az esetet, így is betekintést tudott nyújtani a háttérbe.

Kym Illman, hosszú ideje rendelkezik akkreditációval F1-es futamokra. Az ausztrál szakember saját YouTube-csatornáján számolt be arról, hogy ő maga hogyan élte meg ezt az egészet. Elmondása szerint ő csak 20 perccel a leintést követően értesült arról, hogy a közvetlen közelében tartózkodók közül néhányan veszélyben voltak.

Illman elárulta, minden alkalommal 50-60 fotós szokott várakozni a bokszutcának a számukra kijelölt bejáratánál, hogy a futam végére beengedjék őket, ami Bakuban is így zajlott. Ő maga megkülönböztető ruhát viselt, és bement a kapun, míg a többiek kívül várakoztak, és vártak az FIA illetékes képviselőjének jelzésére. Mindez körülbelül 4-5 percig tartott.

A jelzés aztán megérkezett, és a fotósok serege beözönlött a bokszutcába, ahol a parc fermét felállító személyzet tartózkodott rajtuk kívül. Illman annak rendje és módja szerint el is foglalta a helyét. „Ezen a ponton fürgén elindultam – fogalmazott. – Nem futottam, de gyorsan mentem, hogy elérjem azt a helyet, ahol szemből tudok lőni egy fotót a győztesről, Sergio Pérezről. Ez az a fénykép [itt bevágott egy fotót Pérezről, miután már kiszállt az autójából – a szerk.].”

A közvetítés során is lehetett látni, hogy a bokszutca elején rengeteg fotós tartózkodik, ám az ausztrál szakember kiemelte, hogy nem ő és a kollégái voltak veszélyben, hanem sokkal inkább azok, akiknek például a kordon felállítása volt a feladatuk. Ennélfogva az sem volt probléma, hogy neki fel sem tűnt, hogy mi zajlott le pár méterrel mellette.

„A vicces az, hogy én észre sem vettem, hogy egy autó elment mellettünk, talán azért, mert a pályán is volt esemény – jelentette ki. – Ez pedig nyilvánvalóan hangosabb, mert az autók gyorsabban mennek, mint egy, a bokszutcában lévő kocsi. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy Esteban egy rövid sikánon ment át, és nagyon későn vette észre ezeket az embereket.”

Illman a Sky Sports kommentátorának, David Croftnak a szavait is idézte, aki zűrzavarnak titulálta a jelenetsort. Továbbá azt is hozzátette, hogy a veszélyes szituáció kialakulásának szempontjából az is fontos tényező volt, hogy Azerbajdzsánban a bokszutca elején állítják fel a parc fermét. Ezzel ellentétben a legtöbb pályán a végén alakítják ki ezt a területet.

Friss