back to top
2024. szeptember 28. 06:21

KezdőlapRXWieszt Janko a világbajnoki mezőnyben indul Nyirádon

Wieszt Janko a világbajnoki mezőnyben indul Nyirádon

-

Wieszt Janko július 27-28-án Nyirádon a rallycross vb-n áll rajthoz a Renault Megane-nal.

„Már nagyon várom a világbajnoki debütálást. Már 2020-ban beneveztem a nürburgringi versenyre, de akkor a Covid miatt törölték. Most az autóm újra alkalmas a World RX-re, készen állok és alig várom, hogy a legjobb rallycross versenyzők ellen versenyezhessek” – nyilatkozta Jankó.

2014-ben kezdett rallycrosszal Jankó és a 15 éves Mitsubishivel rögtön harmadik helyen zárt a bajnokságban Harsányi Zoltán és Kárai Tamás mögött. Utána egy Seat Leonnal és egy Skoda Fabiával versenyzett felváltva, negyedik lett év végén, majd 2016-ban második helyen fejezte be a szezont. Egy évvel később S1600-ban lett bajnok, amit néhány év szünet követett.

2022-ben Wieszt megvásárolt egy pár Renault Mégane RS RX Supercar-t – amelyet eredetileg a Prodrive fejlesztett ki a GCK számára a 2018-as World RX szezonra -, tavaly pedig az édesapjával az általa alapított Impossible RX Team színeiben a Brit Rallycross Bajnokság 5 Nations Trophy két utolsó fordulóján indult Lydden Hillben.

„A Mégane-ok megszerzésének története meglehetősen szokatlan. Elmentünk a GCK-hoz, hogy megbeszéljük az egyik megvásárlását, de kaptam tőlük egy vicces kérdést, és végül kettőt vettünk” – mesélte Janko a „flottavásárlás” történetét.

Wieszt
foto: Impossible RX Team

Nyirádon szinte biztosan ott lesz az ellenfelek közt Johan Kristoffersson és csapattársa az új Volkswagennel, Timmy Hansen és Kevin Hansen az elektromos Peugeot 208-cal, a CE Dealer Team a két PW RX1E-vel, és a hírek szerint az ALL-INKL.COM Münnich Motorsport legalább egy Seat Ibizával, de Ekström és Baumanis indulására is jó esély van.

„Nagyon izgalmas, hogy a hazai pályámon versenyezhetek Magyarország első rallycross világbajnoki versenyén, bár nehéz célokat kitűzni, mert a Mégane-t még csak körülbelül 90 km-t vezettem, és valószínűleg 2017 óta nem mentem összesen 150 km-nél többet rallycross autóval” – mondta a célokról Janko, aki legfontosabbként azt emelte ki, hogy jól akarja magát érezni a versenyen.

Wieszt
foto: Impossible RX Team

 

Friss