back to top
2024. szeptember 28. 21:34

KezdőlapF1Valójában Sainz szorította le Hamiltont? – ezért nem büntethették a Mercedes pilótáját

Valójában Sainz szorította le Hamiltont? – ezért nem büntethették a Mercedes pilótáját

-

Érdekes részletre hívta fel a figyelmet Lewis Hamilton és Carlos Sainz barcelonai csatájával kapcsolatban egy korábbi F1-es pilóta. Lehet, hogy a hétszeres világbajnokot emiatt nem büntették meg?

Lewis Hamilton megúszta a Spanyol Nagydíjon, hogy megbüntessék a Carlos Sainz elleni előzéséért. A Ferrari spanyol pilótája már a futam közben is szabálytalannak vélte a Mercedes veteránjának első kanyarban végrehajtott manőverét, majd utólag is kitartott a véleménye mellett, míg a hétszeres világbajnok szerint ő hagyott elég helyet.

„Szerintem leterelt a pályáról. Megfontolhatjuk, hogy ez csak kemény versenyzés vagy szabálytalan is. Ha a szabálykönyv szövegét nézzük, akkor nem gondolom, hogy szabályos volt, de ha versenyzőként kérdeznek, akkor úgy vélem, kemény manőver volt. Ugyanakkor én csak a szabálykönyvet nézem, tekintve, hogy Miamiban ilyesmiért én büntetést kaptam. Próbálok következetességet találni abban, ahogyan a szabályokat alkalmazzák, és továbbítani azt az FIA-nak” – nyilatkozta a Sky Sportsnak a Piastrival történt miami összekoccanását felemlegető Sainz, aki akkor szintén a belső íven próbálkozott, de megcsúszott, amivel annyira megrongálta a McLaren első szárnyát, hogy Piastrinak a bokszba kellett hajtania cserére.

Hamilton és Sainz csatája:

Hamilton szintén a Sky Sports-nak nyilatkozva elmondta, hogy „eléggé lenyűgözőnek” tartja az előzést, amiben szerinte semmi kivetnivaló nem volt. „Szerintem tiszta manőver volt. Végső soron [Sainz] nem védte le teljesen a belső ívet, nyitva hagyta az ajtót, én pedig lecsaptam. Késői mozdulat volt, szerintem fej-fej mellett voltunk, ő pedig a pályán maradt, szóval amennyire csak tudtam, elég helyet hagytam neki.”

Sainz miatt volt az összeérés?

A hétszeres világbajnok manőverének szabályosságával kapcsolatban sokakban azért merülhetett fel kétely, mert Hamilton az előzés közben kissé megcsúszott és ellenkormányzott, majd a két autó összeért, végül pedig Sainznak nem maradt egy teljes autónyi hely. Anthony Davidson korábbi F1-es pilóta a Sky Sports levezető műsorában ugyanakkor érdekes részletre hívta fel a figyelmet, ami magyarázata lehet annak, hogy a felügyelők miért úgy ítélték meg az esetet, ahogy.

Az alábbi videóban Davidson lassítva elemzi, hogy miután Sainz a külső ív felé húzódva kinyitotta az ajtót Hamilton előtt, a Mercedes pilótája bement a résbe, ám a Ferrari versenyzője ezután nem hagyott neki elég helyet (egészen pontosan egy autónyit a saját autója és a fehér vonal között), ami miatt a hétszeres világbajnok kénytelen volt a kelleténél jobban felmászni a kerékvetőre, ami megdobta, és ezért csúszott meg.

Innentől pedig a Mercedes már nyilván nem tudta azt az ívet követni, amit a megcsúszás nélkül, ami ahhoz vezetett, hogy Sainznak nem maradt egy teljes autónyi helye kívül.

Friss