2024. április 30. 21:43

KezdőlapRXMarklund nyert Nyirádon - Kárai volt a legjobb magyar

Marklund nyert Nyirádon – Kárai volt a legjobb magyar

-

Az EURO RX1-ben Anton Marklund nyert a magyar Eb futamon, míg az EURO RX3-ban Kobe Pauwels lett az első. Kárai Tamás nyolcadik helyével a legjobb magyar volt az EURO RX1-ben, az EURO RX3-ban Szíjj Zsolt hatodik lett.

Hatalmas csatákat hozott a vasárnap délután Nyirádon a rallycross Eb elődöntőiben és döntőiben. Hazai szempontból az Eb élményt egyedül az csorbította, hogy egyik döntőbe sem jutott magyar versenyző.

Az EURO RX1-ben három elődöntőt rendeztek. Az elsőben Anton Marklundé volt a pole, a harmadik helyen pedig Kiss László várta a rajtjelet. Marklund használt gumikon indult az elődöntőben, de simán eljött elsőként. Kiss gyönyörűen indult, de utána bekerült a darálóba. Előbb O’Donovannal ütközött, majd Svardallal, így visszaesett negyediknek. O’Donovan a harmadik körben defektet kapott, de amikor a már sérült autóval Kiss utolérte nekiment és kiütötte a magyar Peugeot jobb hátsó kerekét. Sőt, amikor Mandie August akarta kikerülni, a Seatot is megtorpedózta. Marklund simán nyert Sivert Svardal előtt.

A második elődöntőben Enzo Ide szerezte meg az első rajthelyet, Mózer Márk volt a harmadik, Kárai Tamás pedig ezen a hétvégén sokadjára került a legkedvezőtlenebb rajthelyre. Mózer beragadt Kárait pedig ezúttal Fucik tolta le a pályáról. Ide vezetett Dubourg előtt, a harmadik helyen pedig Mózer követte őket. Kárai korai jokerrel próbálkozott, Fucikkal együtt, de a fordulatot Dubourg hozta. Szó szerint, ugyanis beakasztotta a Peugeot elejét a korlátba, megforgott és kitört jobb első kerékkel meg is állt a pálya szélén. Sajnos Mózer Márk sem fejezte be a versenyt, második volt, amikor a negyedik körben hibázott és kifordult bal elsővel leparkolt. Ide nyert, Kárai pedig hiába üldözte Fucikot, nem tudta megelőzni a csehet, és harmadik lett.

Janis Baumanis állt be a harmadik elődöntő első rajthelyére. Jól indult, de koccant egy picit Michalakkal és ez elég volt, hogy Linnemann a harmadik helyről az élre álljon. Óriási csatába kezdtek, Baumanis szorosan követte a Fiestát, majd a negyedik körben jokerre ment. Linnemann az ötödik kör első kanyarjában picit hibázott, és ez elég volt ahhoz, hogy amikor jokerre ment és visszatért onnan Baumanis centikkel előtte volt már. Baumanis nyert, de legjobb másodikként Linnemann is döntőbe jutott, és ekkor derült ki, hogy az első futamból Svardal ideje is elég a döntőhöz.

2022 első Supercars döntőjében Marklund tisztán indult és élre állt. Mögötte Baumanis rázárt Svardalra és megint Linnemann jött ki jól a lökdösődésből. Ide maradt második, Linnemann jokerezett, Svardal kiállt és Baumanis is lelassult. Meglepetésre a negyedik körben Marklund ment jokerre az első helyről, ám az ötödik körben Ide csak mögé érkezett a saját jokeréről. Ezzel Marklund hibátlan teljesítménnyel, végig nagyon higgadtan és magabiztosan versenyezve nyerte az év első Eb futamát. Linnemann lett a harmadik, Baumanis majd 50 másodperces hátránnyal negyedik.

Marklund 20 ponttal vezeti a bajnokságot, a 16 pontos Enzo Ide és a 13 pontos Linnemann előtt. A legjobb magyar Kárai Tamás lett, a nyolcadik helyért 8 pontot kapott. Mózer Márk 12. lett amiért 4 pont járt.

ERX Nyirád
foto: @WORLD

Az EURO RX3 első elődöntőjében Cerny jött el elsőnek. Szíjj Zsolt jól rajtolt, de óvatos volt elvette a gázt és megpróbálta meglepni a lengyelt, de az figyelt, így Szíjj harmadikként fordult. Répási és Senegacnik a negyedik és az ötödik helyen az első körben jokerezett, Szíjj a másodikban követte őket és megtartotta a harmadik helyét. Fura mód a harmadik körben Cerny is jokerre ment és Litwinowicz követte őt. Szíjj ettől kezdve védekezett Senegacnik előtt, nagyszerűen csinálta és a győztes Cerny, a második Litwinowicz mögött bejött harmadiknak.

A másik ágon nem volt magyar versenyző. Pauwels rajtolt a poleból, mellette Susta és Ribeiro, ebben a sorrendben fordultak az első kanyarban. A második körben Susta Skodájáról leesett a jobb első kerék, így véget ért a versenye. Pauwels remek idővel nyert és a harmadik Svardal ideje is jobb volt mint a másik ágon Szíjj Zsolté, így a magyar versenyző 9 tized másodperccel lemaradt a döntőről.

A döntőben Cerny, Pauwels és Litwinowicz indult az első három helyről. Cerny nagyot rajtolt, mögötte szinte mindenki koccant mindenkivel de végül az első kör közepén a rajtsorrend állt vissza. Ribeiro és Egebo-Svardal korán jokerezett, Pauwels viszont közben keményen támadta Cernyt. Svardal a harmadik körben kiállt, Litwinowicz pedig már 3 másodperc hátrányban volt. Pauwels a negyedik körben jokerezett, Litwinowicz elveszítette a harmadik helyet, amit Ribeiro szerzett meg. A belga hatalmasat ment az utolsó körben és amikor Cerny a jokere végére ért már csak pár méterről nézhette az Audi hátulját, a versenyt Pauwels nyerte. A fiatal Pauwels az első körös koccanás után remek teljesítményt nyújtott, megérdemelten állhatott a dobogó tetejére és szerzett 20 pontot a szezonnyitón. A legjobb magyar Szíjj Zsolt lett, a hatodik helyen végzett és 10 pontot kapott érte.

ERX Nyirád
foto: @WORLD
Forrás:Rallycafe

Friss