2024. április 16. 08:37

KezdőlapERCDráma az első körben – Jól állnak a magyarok

Dráma az első körben – Jól állnak a magyarok

-

Több esemény történ a Rally Hungary első három gyorsaságija alatt, mint máskor egy egész versenyen. Az éllovasokat több műszaki hiba és defekt is hátráltatta. Gryazin vezet, a műszaki hibás Cais előtt. A magyar bajnoki címért küzdő Csomós és Hadik a harmadik, negyedik, Herczig egy defekt ellenére is ötödik. De volt tűzeset és váltócsere is.

Reggel a nedves aszfalt, és a murvás részek tréfálták meg a mezőnyt. A szuperspeciált megnyerő Gryazin–Aleksandrov kettős kezdett a legjobban. Bár az orosz versenyzőnek is volt egy igazán nagy kalandja, amikor a negyedik gyorson lecsúszott az útról és a murván szánkázva jött vissza. „Veszítettünk vele 6-8 másodpercet, de nagyon élveztem, főleg a murván menni“ – nevetett Gryazin, aki a hiba ellenére is 7 másodperc előnnyel vezet.

A hét elején a verseny titkos esélyesének neveztük Eric Caist. A  fiatal cseh versenyző az első kör végén műszaki hibás autóval jött be a szervizparkba, mégis megőrizte a második helyét.

Csomós–Nagy, Rally Hungary 2021
Kép: Makai Gergely, MGR IMAGES, Csomós–Nagy, Rally Hunagry 2021

A két vb és Eb menőt négy (!) magyar követi. Csomós Mixi és Nagy Attila 15 másodperc hátránnyal állnak a harmadik helyen. Ők elsősorban Hadikkal vívnak a magyar bajnoki címért. A szombati első két gyorson Csomós volt a gyorsabb, a harmadikon azonban elmért egy elágazást, túl csúszott, amivel veszített pár másodpercet. Így Hadik András és Kertész Krisztián 4,8 másodpercre közelítette őket az abszolút negyedik helyen.

Hadik–Kertész, Rally Hungary 2021
Kép: Makai Gergely, MGR IMAGES, Hadik–Kertész, Rally Hungary 2021

„Kicsit óvatosan kezdem, a reggeli második szakasz vizesebb volt, mint gondoltam, aztán nekimentem a padkának meg ilyen hülyeségeket csináltam, de amúgy rendben minden“ – mondta Hadik.

A szombat reggeli első gyorson kapott defektet Herczig Norbert és Ferencz Ramón, a negyedik szakaszon azonban abszolút első időt autóztak, és 21 másodperc hátránnyal az ötödik helyen állnak.

Herczig–Ferencz, Rally Hungary 2021
Kép: Makai Gergely, MGR IMAGES, Herczig–Ferencz, Rally Hungary 2021

A Velenczei Ádám–Bacigal Igor páros követi őket a hatodik helyen.

De hol vannak a nemzetközi sztárok?

Andreas Mikkelsen a hetedik helyen áll, miután egy kábelszakadás miatt elveszett az erőt a Skoda Fabiájában. Miko Marczyk három szakasz után a negyedik helyen állt, ám a negyediken elment a hátsókerék-hajtása, és visszaesett a nyolcadikra.

 

MGR IMAGES Rally Hungary 2021
Kép: Makai Gergely, MGR IMAGES Rally Hungary 2021

A magyar bajnoki címért is harcoló Mads Ostberg egy furcsa kalanddal veszített közel 45 másodpercet.

„Belementünk egy gödörbe, ami felütött. A tréningen nem láttuk, a belsőkamerás videón sem volt rajta, csak ekkora tempónál jött ki. Megforogtunk, szerencsére úton maradtunk, de felült a kocsi az árok szélén. Ez van, legalább folytatni tudjuk“ – mondta Ostberg.

Az igazi dráma azonban az ifj. Érdi Tibor–Csökő Zoltán páros szervizparkjában történt. Meghibásodott a Mitsubishi Lancer Evo X váltója, amely cseréjének a csapat hősies módon nekiállt a fél órás szervizben, még ifj. Érdi is beállt szerelni, de esélyük sem volt az egy órás művelet befejezésére és kiestek.

ifj. Érdi Tibor–Csökő Zoltán Rally Hungary 2021
Kép: Makai Gergely, MGR IMAGES, ifj. Érdi Tibor–Csökő Zoltán Rally Hungary 2021

A kétkerekes mezőny némi késéssel ért be a szervizparkba, miután a 48-as, Bergounhe–Descharne kettős autója kigyulladt.

A kétkerék-hajtású értékelést a Franceschi–Gorgouillo kettős vezeti Renault Clio Rally4-gyel az újdonsült junior világbajnok Pajari–Salminen kettős előtt.

A legjobb kétkerekes magyar a László–Berendi kettős a nyolcadik. A 2wd magyar bajnoki címvédője a Szauer–Kerék kettős Peugeot 208 Rally4-ese a szombati első gyorsaságin egy kicsúszás után lefulladt, ami után csak nagy nehezen tudták újraindítani az autót. Két perc hátránnyal a 12. helyen állnak.

Ma még három gyorsaságival folytatódik a Rally Hungary.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss