2024. március 29. 06:20

KezdőlapERCMit kell tudni a 2022-es ERC szezonról? 

Mit kell tudni a 2022-es ERC szezonról? 

-

Egy hét múlva már megkezdődik a 2022-es ERC szezon, mely megújulva, új promóterrel és minden versenyről élő közvetítéssel zajlik majd. 

Az idei Rally Európa-bajnokság talán legnagyobb újdonsága, hogy a nyolc futamos szezon minden versenyének összes szakaszáról élő közvetítés lesz látható a WRC+ oldalán. 

Kategóriák 

Változtak az idei évre a kategóriák is, az ERC-ben a Rally2-es autókkal, az ERC3-ban a Rally3-as autókkal, míg az ERC4-ben a Rally4-es és Rally5-ös autókkal lehet versenyezni. Emellett a 2022. január 1-jén 27 évnél fiatalabb versenyzők indulhatnak az ERC4 junior kategóriában Rally4-es és Rally5-ös autókkal, Pirelli gumikkal. 

Az ERC Open kategória váltja a korábbi ERC2-t, itt Rally2 Kittel szerelt, valamint RGT és N4-es autókkal lehet indulni. 

A Toksport WRT Clio Trophy öt versenyén Renault Clio Rally5-tel lehet résztvenni, az ERC-Michelin Talent Factory pedig egy olyan utánpótlásnevelő kategória, ahol a szezon első hat versenyén a 28 évnél fiatalabb, Rally2-es autóval induló és Michelin gumit használó versenyzők indulhatnak. 

Versenyformátum 

Minden 2022-es verseny négy napon át fog zajlani. Az első másfél napon a pályabejárás kerül megrendezésre, majd a Rally2-es autóval indulók számára szabadedzések és a kvalifikáció kerül lebonyolításra. A kvalifikáció eredményei határozzák meg a verseny első napjának rajtsorrendjét. A többi versenyző a kvalifikáció után kezdheti a felkészülést. A második nap végén ünnepélyes rajtceremónia, vagy szuperspeciál szakasz zárja le. A harmadik és negyedik napon pedig a verseny zajlik, az utolsó szakasz pedig a Power Stage, melyen bónusz pontokat lehet kapni. 

Pontozás 

Minden versenyen az abszolút első 15 helyezett kap pontokat (30, 24, 21, 19, 17, 15. 13, 11, 9, 7, 5, 4, 3, 2, 1). Az ERC-ben, ERC3-ban és ERC4-ben a versenyzők legjobb hét eredménye fog beleszámítani az év végi eredményekbe a nyolc futamból. A hat futamos ERC4-ben az öt legjobb eredményt veszik számításba év végén. 

A Power Stage-n pedig az öt leggyorsabb versenyző kap bónusz pontot (5, 4, 3, 2, 1). 

Ahhoz, hogy a csapatok pontot szerezhessenek a csapatbajnokságban, a versenyzőknek egy csapat neve alatt kell regisztrálniuk az ERC, ERC3 és ERC4 bajnokságban. Maximálisan három páros regisztrálható egy csapat által, a versenyek során pedig a csapat két legjobb versenyzője szerez pontot a csapatbajnokságban. Az ERc4-ben a priorítással rendelkező versenyzők szereznek pontot saját csoportjukon belül csapataiknak. 

Címek 

2022-ben az alábbi bajnoki címek kerülnek kiosztásra 

FIA Európa-bajnoki cím a pilótáknak, navigátoroknak, csapatoknak
FIA ERC3 bajnoki cím pilótáknak és navigátoroknak
FIA ERC4 bajnoki cím pilótáknak és navigátoroknak
FIA ERC4 junior cím csak pilótáknak
ERC Open bajnoki cím pilótáknak és navigátoroknak 

Gumiabroncsok 

Az ERC pontok megszerzéséhez a versenyzőknek az ERC által regisztrált gumigyártók abroncsaival kell versenyezniük. 2022-ben a Michelin, az MRF és a Pirelli a regisztrált gyártó. A gumiabroncsok használata kategóriánként változó. 

Tesztelés 

A versenyzők minden verseny előtt egy napot tesztelhetnek. 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:fiaerc.com

Friss