2024. március 28. 15:21

KezdőlapERCHerczig megtalálta azt a beállítást amit keresett

Herczig megtalálta azt a beállítást amit keresett

-

Két sziget után újra az európai kontinensen folytatja az ERC küzdelmeit Herczig Norbert és Igor Bacigál. A több mint száz éves Lengyel Rallyn a ŠKODA Rally Team MRF Tyres Hungaria párosa újra murván versenyez június 10-12-én.

Két top 10-es eredmény után magabiztosan érkezett Lengyelországba Herczig Norbert és Igor Bacigál. Ezt megerősíti az is, hogy tavaly Norbi egy nagyszerű ötödik hellyel fejezte be az akkor 100 éves jubileumát ünneplő versenyt, ami a Monte Carlo után a második a legrégebbi rallyk listáján. A felállás azóta változott, Herczig Norbert most Igor Bacigállal indul az ERC-ben, egy új csapat az MRF tagjaként, ráadásul az eddig három duóból álló félgyári alakulat ezen a versenyen négy versenyzőpárosra bővült, amivel a mezőny legerősebb összeállítását alkotják a piros-fehérek. A verseny előtti tesztet szerdán tartotta a csapat, és a nap végén Herczig Norbert a szokottnál is mosolygósabban szállt ki a Škoda Fabia Rally2 evo-ból.

„Ebben a szezonban ez volt az első olyan murvás teszt, amikor teljesen elégedett vagyok. Visszajött az érzés, amire vártam, mert sikerült megtalálnunk az a beállítást, amit kerestünk. Éreztem az előző murvás futamokon, hogy az új gumikkal még van tartalék az autóban, és lépésről lépésre haladtunk a megfelelő irányban. Az elmúlt egy hónapban is ezen dolgoztunk otthon, és a lengyelországi tesztre már határozott elképzeléssel jöttünk. Működött, és így a nap elején már rögtön éreztem, hogy sokkal jobban mozog az autó. Ezzel valójában kettőt léptünk előre, mert én is magabiztosabb lettem, ami szintén növeli a tempónkat. Igor is jobban érzi az autót, ő is elégedetten szállt ki a nap végén” – összegezte a tesztet Herczig Norbert.

A magabiztossághoz biztosan hozzátesz az is, hogy hiába nehezek a Lengyel Rally pokoli gyors murvás pályái, Herczig Norbert eddig mindig célba ért itt. Az eredmények mellett jókora pályaismeret is ott van már a tarsolyban, amit szintén sikerült az elmúlt verseny óta eltelt közel egy hónapban átadni a navigátornak.

 „Rengeteg belső kamerás felvételt néztünk meg közösen, és alaposan átbeszéltük a pályákat. Ezeknek több mint a fele egyezik a tavalyiakkal, így az elmúlt évben elért ötödik helyre bátran építkeztünk. Nagyon gyorsak a pályák, sokat megyünk a murván végsebesség közelében, ami miatt nagy a kihívás, de ha megvan a ritmus, akkor hátborzongatóan jó élmény itt versenyezni. Az MRF abroncsokból megvan a megfelelő arzenálunk erre a hétvégére, ezek a gumik nagyon jók ide, ami szintén jó előjel” – mondta Herczig Norbert.

Herczig
Fotó: @World / FIA ERC

Munka, munka és munka – ezzel telt a Kanári-szigetek óta eltelt idő, és továbbra sem lehet lazítani, hiszen az egyik legfontosabb feladat még a rajtceremónia előtt vár a párosra. A megváltozott szabályok miatt az ERC mezőnynek kulcsfontosságú lesz a kvalifikáció.

„Minden murvás versenyen fontos a jó rajtpozíció, de itt a nagy tempó miatt még fontosabb. Emiatt a kvalifikáción is oda kell tenni magunkat. Akik az elmúlt évben taktikáztak, azok előtt bezárult a kiskapu, ezért arra számítok, hogy pokoli verseny lesz már pénteken délben. Azon a 3.5 kilométeren kis túlzással a verseny is eldőlhet. Mi eddig sem taktikáztunk, most sem fogunk, mindent megteszünk majd, hogy jó rajtpozícióból kezdhessük a versenyt” – árulta el Norbi.

Ez a rajtpozíció valójában szombat reggel számít majd, hiszen péntek este csak egy rövid speciálszakasszal kezdődik a Lengyel Rally. Szombaton hat gyorsaságit teljesít a mezőny, és este másodszor is ellátogatnak a Mikoljaki Arena speciálszakaszára. Vasárnap újabb hat gyorsasági szerepel a programban, így összesen 14 szakaszon 188 kilométer a versenytáv, ami az összekötőkkel együtt 852 kilométer lesz.

„Az MRF csapatban is jó a hangulat, az új versenyzőtársak, Javier Pardo és Adrian Perez Fernandez szimpatikusak, könnyen megtaláltuk a közös hangot. Nekünk a legfontosabb azonban az, hogy tökéletes a csomag, a Škoda Fabia Rally2 evo-t sikerült remekül beállítani, a pályabejárásra alaposan felkészültünk és a gumikból is megvan a megfelelő készletünk erre a hévégére. Az időjárás is jónak ígérkezik, a teszten ugyan csepergett, de a hazaihoz hasonló mennyiségű esőre itt nem kell számítani az előrejelzés szerint. Fontos motiváció lesz az is, hogy Lengyelországba mindig sok magyar szurkoló érkezik, ami rengeteget jelent nekünk” – fejezte be Herczig Norbert.

Herczig Norbert Azori
foto: Fotó: @World / FIA ERC

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss