2024. április 26. 06:40

KezdőlapERCLengyel Rally: Marczyk először nyert, Herczig 10.

Lengyel Rally: Marczyk először nyert, Herczig 10.

-

Hazai versenyén szerezte első Rally Európa-bajnoki győzelmét Miko Marczyk, aki idei első Eb futamán állt rajthoz. A második helyen Tom Kristensson, a harmadikon pedig Ken Torn zárt. Herczig Norbert a 10. helyen ért célba. 

A Lengyel Rallytól Hyundai i20 N Rally2-re váltó Nil Solans, valamint az első és valószínűleg egyetlen idei ERC futamán induló Miko Marczyk küzdelméről szólt a verseny első hat szakasza, melyben Nil Solans állt az élen, azonban előnye 5,4 másodpercnél nem volt nagyobb egyszer sem. A hetedik szakaszon azonban a mély nyomok között a spanyol versenyző Hyundai i20 N Rally2-es autójának kormánya megsérült, és árokba csúszott. Solans bár 22 perc után a nézők segítségével betudta fejezni a szakaszt, azt követően kiállni kényszerült és vasárnap sem tért már vissza. 

A verseny előtt az Eb második helyén álló versenyző kiállása után Miko Marczyk állt az élre, és 20 másodperc körüli előnyét sikeresen beosztva végül 10 másodperc előnnyel megnyerte hazai futamát és karrierje során első Eb futamgyőzelmét szerezte. 

A lengyel versenyző mögött Tom Kristensson, Ken Torn, Efrén Llarena és Simone Tempestini harcolt. A 2020-as Junior Világbajnok svéd versenyző a vasárnapi szakaszok során folyamatosan húzott el üldözőitől, így végül magabiztosan gyűjtötte be a második helyet, míg Ken Torn és Efrén Llarena egészen a vasárnapi utolsó körig csatázott, végül azonban az észt versenyző örülhetett a dobogó legalsó fokának. 

Simone Tempestini azonban az utolsó három szakaszon is támadta az Eb éllovasát, aki végül sikeresen verte vissza ezt a támadást és negyedik helyével növelte előnyét a pontversenyben. 

A Power Stage-en a tegnap kieső litván Vaidotas Zala volt a leggyorsabb Simone Tempestini, Ken Torn, Tom Kristensson és Gregor Jeets előtt. 

A versenyen három magyar páros is indult. Herczig Norbert és Igor Bacigál sorozatban harmadszor szerzett pontot, miután a Power Stage-en defektet szerző Adrian Chwietczukot megelőzve a 10. helyen sikerült célba érnie. 

Sokkal gyorsabb volt azonban az első vasárnap délutáni szakaszig Csomós Miklós és Nagy Attila, akiket ugyan nem értékelnek az Eb-n, azonban második időt is teljesítettek az utolsó napon, valamint az ötödik helyen is álltak, végül viszont a vasárnapi második kör első szakaszán egy mély nyom megtréfálta a skodás kettőst és balesetet szenvedve kiestek. 

László Martin és Berendi Dávid két kategóriában is érdekeltek voltak a Renault Clio Rally4-gyel, mellyel az ERC4 nyolcadik és az ERC4 junior mezőny hatodik helyén álltak az utolsó előtti szakaszt követően. 

A bajnokságban négy versenyt követően Efrén Llarena 24 ponttal vezet Nil Solans előtt, míg a harmadik helyen Simone Tempestini áll 33 pont hátránnyal. 

A Rally Európa-bajnokság ötödik versenyét három hét múlva a lett Liepaja Rallyn rendezik. 

Lengyel Rally nem hivatalos végeredmény 
1 #3 Miko Marczyk / Szymon Gospodarczyk (POL) Skoda Fabia Rally2 evo (ERC) 1:38:05,4
2 #11 Tom Kristensson / Andreas Johansson (SWE) Hyundai i20 R5 (ERC) +10,0
3 #15 Ken Torn / Kauri Pannas (EST) Ford Fiesta Rally2 (ERC) +18,1
4 #1 Efrén Llarena / Sara Fernández (ESP) Skoda Fabia Rally2 evo (ERC) +34,7
5 #5 Simone Tempestini / Sergiu Itu (ROU) Skoda Fabia Rally2 evo (ERC) +35,9
6 #9 Grzegorz Grzyb / Adam Binieda (POL) Skoda Fabia Rally2 evo (ERC) +1:48,0
7 #10 Filip Mares / Radovan Bucha (CZE) Skoda Fabia Rally2 evo (ERC) +1:50,3
8 #7 Alberto Battistolli / Simone Scattolin (ITA) Skoda Fabia Rally2 evo (ERC) +1:53,2
9 #4 Javier Pardo / Adrián Pérez (ESP) Skoda Fabia Rally2 evo (ERC) +2:38,4 (0:50)
10 #8 Herczig Norbert / Igor Bacigál (HUN / SVK) Skoda Fabia Rally2 evo (ERC) +2:51,3 (1:00)

További eredmények

Friss