2024. március 29. 16:18

KezdőlapERCCsomós Mixi második idővel kezdett a Liepeja Rallyn

Csomós Mixi második idővel kezdett a Liepeja Rallyn

-

Hatalmasat pirított Csomós Mixi és Nagy Attila a Liepaja Rally első 9,4 kilométeres szakaszán, ahol a liepajai születésű Martins Sesks mögött 0,9 másodperccel lemaradva a második időt autózták. Egy tizeddel verték a Hyundai egykori gyári versenyzőjét, Hayden Paddont. 

A szombati pályákon elért eredményt nagy mértékben befolyásolta a rajtsorrend. A tempós, kemény talajjal rendelkező lettországi pályák felületét apró kavicsok borítják. Amint ezek eltűnnek és szemmel is látható nyomot járnak ki az autók, jelentősen gyorsul a pálya.

Az első gyorsasági nagyon jól szemléltette ezt, hiszen az első tíz autó esetében szinte mindenki javított az előtte induló idején. Utána következtek a kvalifikáción jól szerepeltek – akik kedvezőbb rajtpozíciót választhattak – és kezdődött az igazi verseny.

A legjobb időt a liepajai születésű Martins Sesks futotta Skoda Fabia Rally2 evóval. Mindössze egy másodperccel maradt el tőle a 2016-os Argentin Rally világbajnoki futam győztese, Hayden Paddon. Az új-zélandi versenyzőt három év után láthatjuk idén újra Európában versenyezni. A Liepaja Rallyn korábban még nem indult, mint ahogyan ez az első versenye a Hyundai i20 N Rally2-vel is. Hallhatóan nem volt elégedett az első gyorsaságival, ennek ellenére az időeredménye meglehetősen biztató volt.

Jó sokat kellett várni Csomós Mixiékre. A mezőny nagy része már a kettes szakaszt is teljesítette, amikor végre, az Eb-mezőnyt követően pályára léphetett a magyar páros, akik egyébként a shakedowon harmadikok lettek. Érdemes volt rájuk várni, hiszen mindössze 0,9 másodperc választotta el őket a szakaszgyőzelemtől, de így is másodikok lettek, a harmadik helyre taszítva Paddont.

Alberto Battistoli futotta a negyedik időt Skoda Fabia Rally2-vel. Az Eb éllovasai Nil Solans a nyolcadik, Efrén Llaréna a 11. idővel kezdett.

A Lengyel Rallyn nagyot villantó litván Vaidotas Zala ezúttal is remekül kezdett – érdemes megtanulni a nevét, mert komoly ellenfele lesz Mixiéknek –, ám a hajtűben túlcsúszott, után pedig még egy árokba is beesett két kerékkel, így 11 másodperc hátránnyal a 12. helyen áll.

László Martin és Berendi Dávid tíz másodperces büntetéssel kezdték a versenyt. A 14 fős RC4 Junior kategóriában a 11. időt autózták a Renault Clio Rally4-gyel és az első gyorsasági után a 13. helyen állnak.

Herczig Patrik és Varga Kristóf a Clio Trophyban érdekeltek. Itt hétfős mezőny indult a Clio Rally5-ösökkel. Patrikék az első gyorsaságin a hatodik időt autózták.

A Liepaja Rallyn szombaton összesen hat szakaszt rendeznek.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss