2024. április 28. 17:34

KezdőlapERCMár csak ketten vannak versenyben az ERC bajnoki címéért

Már csak ketten vannak versenyben az ERC bajnoki címéért

-

A Róma Rally után Hayden Paddon 55 pontra növelte előnyét az ERC pontversenyében az Olaszországban nullázó Martins Sesks előtt, így nagyot nőttek az esélyei a bajnoki címre.

Az ERC-ben két forduló van még a bajnokságból, a Barum Rally és a szezonzáró Rally Hungary. Egy versenyen 30+5 pont szerezhető, így tökéletes teljesítménnyel 70 pont gyűjthető. Ez a hőstett eddig csak Sesksnek sikerült a Liepaja Rallyn.

A mínuszolással Sesks római versenye kiesik, de így is csak 108 pontja van. A lett második legrosszabb eredménye a szezonnyitó volt, itt 5 pontot szerzett. Paddon eddig minden versenyen jól szerepelt, ha a hátralvő két futam egyikén nem szerez pontot akkor is 163 pontos.

A harmadik helyezett Mads Ostberg kihagyta az olasz fordulót, 80 pontja van, így már matematikailag sem tudja megelőzni Paddont, a csata az új-zélandi és a lett versenyző közt dől el.

Paddon
Fotó: @World / Red Bull Content Pool

Hibátlan teljesítménnyel – tehát a Barum és a Rally Hungary győzelemmel és mindkét versenyen a Power Stage elsőséggel – Sesks 178 pontot gyűjthet. Ez azt jelenti, hogy Paddonnak 16 pont kell a két versenyen, hogy bebiztosítsa az ERC bajnoki címet. Ehhez elegendő egy ötödik hely, amiért 17 pont jár. Akár a Power Stage pontokkal is számolhat az új-zélandi, az eddigi hat versenyből négy alkalommal szerzett pontot a zárószakaszon, tehát ha mindkét versenye rosszul sikerül, még mindig fontos pontokat menthet.

Sesks-nek viszont nem lehet hibáznia, Csehországban és Magyarországon is szinte tökéletesen kell versenyeznie. A lettnek azért sem lehet rontania az év két utolsó futamán, mert Ostberg nagyon készül a szezon végére.

A bajnokság harmadik helye is nyitott még, a 80 pontos Ostberget hárman is szorongatják. Llarena, Bonato és Franceschi is 60 pont felett gyűjtött.

Matematikailag még Csomós Mixi is lehet harmadik a bajnokságban. A nagyszerű római szerepléssel 17 pontot szerzett (13+4), így 24 ponttal 17. helyen áll.

Csomós

Friss