2024. április 29. 21:38

KezdőlapERCFilip Mares egy jó eredménnyel a V-Híd Rally Hungaryn ki léphet az...

Filip Mares egy jó eredménnyel a V-Híd Rally Hungaryn ki léphet az örök ígéret szerepéből?

-

Filip Mares 2019-ben érte el legjobb nemzetközi eredményét, amikor Junior Európa-bajnok lett, azonban az igazi áttörés még nem következett be nemzetközi bajnokságban. 

A 32 éves Filip Mares első jegyzett versenyeire 2010-ben került sor, amikor Skoda Favorittal a cseh Rally Show Bajnokságban indult, ebben a bajnokságban egy évvel később érte el legjobb eredményét, amikor negyedik lett. 

2013 év végéig Mares folytatta karrierjét a Favorittal, majd az utolsó két versenyen már Skoda Feliciával állt rajthoz, 2014-ben pedig két versenyen Mitsubishi Lancer Evo VI-tal kezdett két versenyen, majd R2-es Skoda Fabiába ült, mellyel 2015 végéig folytatta a tapasztalat szerzést. Ebben az évben már az ERC-ben is bemutatkozott a Barum Rallyn azzal az R2-es Peugeot 208-cal, mellyel 2016-ban már cseh versenyek mellett két osztrák és egy német versenyen is indult. Ebben az évben az ERT bajnokság ötödik, és az ERT3, valamint az ERT Junior bajnokság első helyét is megszerezte. 

A 2017-es szezon során már az ERC3-as és az U27-es ERC Junior bajnokságban indult ugyancsak a R2-es Peugeot-val, mellyel mindkét bajnokság harmadik helyén zárt. 

Hat évvel ezelőtt az R2-es autót R5-ös Skodára cserélte, mellyel 2019-ben megnyerte az ERC1 junior bajnokságot, valamint az Eb negyedik helyét is megszerezte. Ezt a szezont már junior bajnokként Skoda Fabia Rally2 evóval fejezte be az ERC szezonzáró Rally Hungaryn, ahol azonban szervókormány probléma miatt nem ért célba. 

2020-ban a Cseh Rally Bajnokság három futama után a negyedik helyet szerezte meg, míg de a Svéd rallyn bemutatkozott első WRC futamán is, valamint a Róma Rallyn elindult az Eb mezőnyben is. 2021-ben főként a cseh bajnokságban állt rajthoz, ahol végül a második helyen zárt, míg a Barum Rally Eb futamot a harmadik helyen zárta. 

Két évvel ezelőtt ugyancsak második lett hazája bajnokságában, míg a Barum Rallyn már a második helyen ért célba. 

Tavaly már főként ERC futamok szerepeltek programjában, ahol végül a hetedik helyet szerezte meg év végén, három cseh verseny után pedig hazája bajnokságában is ezt az eredményt érte el. 

A cseh versenyző a zempléni Rally Hungaryn 2019 után tavaly az ERC értékelés 12. helyét szerezte meg. Mares tavaly indult a Mikulás Rallyn is, azonban a saras versenyen három gyorsasági után a harmadik helyről kiesett. 

Az idei szezonra a Skodát Rally2-es Toyotára váltotta. 

A régóta nagy tehetségnek számító, de igazán jó eredményt még el nem érő Mares karrierje során eddig 122 versenyen indult, köztük 29 ERC és 1 WRC-futamon, melyek közül összesen kettőt tudott abszolútban megnyerni. 

A V-Híd Rally Hungary sztárjai: Hayden Paddon

Martins Sesks a zempléni dobogó után a veszprémi V-Híd Rally Hungaryn akár a győzelmet is megszerezheti

Három zempléni győzelem után Mads Ostberg a veszprémi V-Híd Rally Hungaryn is nyerni tud?

A 2022-es Európa-bajnok Efrén Llarena V-Híd Rally Hungaryn szerezhetné meg második ERC-futamgyőzelmét

Csomós Mixi egyike azon magyaroknak, akik győzelmi eséllyel indulnak a V-Híd Rally Hungaryn

Mathieu Franceschi lehet a V-Híd Rally Hungary igazi fekete lova

Friss