2024. április 25. 17:59

KezdőlapF1Lesz csapatutasítás az idén a Ferrarinál?

Lesz csapatutasítás az idén a Ferrarinál?

-

A Ferrari és a csapatutasítás szavak mondhatni kéz a kézben járnak, különösen, mióta Rubens Barrichellót megfosztották a 2002-es Osztrák Nagydíj megnyerésétől, hogy Michael Schumacheré legyen a győzelem. De említhetnénk a 2010-es németországi esetet is, amikor Felipe Massát parancsolták félre Fernando Alonso elől. Az idén viszont egyre kisebb a valószínűsége, hogy ilyesmit látunk a maranellóiaktól.

Az idei szezon elején rendszeresen felmerült a Ferrarival kapcsolatban, hogy mikor kezdik el Charles Leclerc-t előnyben részesíteni Carlos Sainz-cal szemben, és mindent megtenni azért, hogy a monacói pilóta megnyerje a világbajnoki címet. Erre a csapat rendszerint azt válaszolta, hogy még nem jött el a csapatutasítás ideje. Lévén a nyári szünetre Leclerc 80 pontos hátrányba került Max Verstappenhez képest, lehet, hogy már nem is fog, de azért Laurent Mekies sportigazgató elmondta, adott esetben mit fognak mérlegelni.

„Igaza van annak, aki azt mondja, hogy többet beszélnek erről a Ferrarin kívül, mint a csapaton belül – felelte a francia szakember az Autosport kérdésére. – De komolyra fordítva, mindig nagyon egyértelműek voltunk ezzel kapcsolatban. A célunk, hogy a csapat a lehető legjobb eredményt érje el, a Ferrari az első. Aztán természetesen eljön a pont, amikor az egyik pilótára jobban kell koncentrálnunk a másiknál, ha a bajnoki tabellán elfoglalt helyezés azt megköveteli. Ez nem azt jelenti, hogy várunk a pontszámbeli különbség megnövekedésére, hanem azt, hogy a szezon egy pontján ezt tartjuk a helyes döntésnek.”

Charles Leclerc, Carlos Sainz, Ferrari, Magyar Nagydíj
Leclerc és Sainz a Hungaroringen Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Leclerc és Sainz között jelenleg mindössze 26 pont a különbség előbbi javára, és igen valószínűnek tűnik, hogy amennyiben a monacói nem tud jelentősen közelebb kerülni Verstappenhez, az idén nem láthatunk olyat, hogy csapattársát félreállítják előle, vagy úgy alakítják a stratégiáját, hogy azzal Leclerc-nek kedvezzenek.

Érdekes lesz figyelni azt is, hogy a szezon első felében Leclerc teljesítményétől rendre elmaradó, az utóbbi néhány versenyen viszont javuló formát mutató Sainz mire megy csapattársával a hátralevő futamokon. „Nagy előrelépést ért el a szezon eleje óta, és nem is csináltunk titkot abból, hogy az év elején az autó nem passzolt hozzá valami jól. Sokat kellett dolgoznunk vele és a mérnökeivel, hogy olyan autót adjunk neki, amelyben jobban érzi magát. Ezek a dolgok pedig időbe telnek, a jelek szerint pedig lassan, de a jó irányba tartunk, ami újabb nagyszerű jel a csapatnak” – magyarázta Mekies, aki szerint a Ferrarinál nincs vezérpilóta, helyette két nagyon jó versenyzőjük van, akik egyaránt megpróbálják a legtöbbet kihozni az autóból.

 

Forrás:Autosport

Friss