2024. március 28. 23:09

KezdőlapF1Verstappen olyat tehetett volna Spában, mint még soha senki az F1-ben

Verstappen olyat tehetett volna Spában, mint még soha senki az F1-ben

-

Így is sikerült felállítania egy rekordot, de ha ez összejön neki, az még ennél is nagyobbat szólt volna.

Max Verstappen a 14. helyről nyerte meg a Belga Nagydíjat, ezzel pedig felállított egy új rekordot, mivel soha senki nem nyert még ugyanabban a szezonban egymást követő két versenyen úgy, hogy egyszer sem rajtolt a 10. helynél előrébb. Helmut Marko, a Red Bull osztrák tanácsadója szerint a holland pilóta azonban ennél hátrébbról, nevezetesen az utolsó rajtkockából is megnyerte volna a versenyt, olyan elképesztő volt a tempófölénye.

Amennyiben pedig Verstappen az utolsó helyről rajtolva nyer, azzal a Forma-1 1950 óta íródó története során ő lett volna az első pilóta, akinek ez sikerül. Olyanra korábban már volt példa – noha csak hatszor –, hogy valaki úgy nyer, hogy a verseny valamely pontján az utolsó helyen halad, de ennél nagyobb bravúr még senkinek sem jött össze.

Max Verstappen, Red Bull, Belga Nagydíj
Mindenkit állva hagyott Fotó: Dan Mullan/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Szerintem igen – válaszolta Marko arra a kérdésre, hogy a 20. rajtkockából is meglett-e volna a győzelem Verstappennek. – Már a nyári szünet előtt is tudtuk, hogy Spában motort fogunk cserélni, és úgy voltunk vele, hogy »rendben, legalább próbáljunk meg pontot szerezni«, az időmérő után viszont úgy véltük, hogy a dobogó elérhető lesz. Jos [Verstappen, Max apja] viszont azt mondta, hogy »nem, nyerni fog.« Ezen a pályán erős motorra van szükség, 2021 óta pedig olyan motorunk van, ami ugyanolyan erős, mint a többieké.”

Verstappen a verseny után az FIA sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ő maga sem gondolt a győzelemre. „Őszintén szólva szombaton nem is gondoltam rá, csak jó versenyt akartam futni, és tudtam, hogy amint elkerültem a bajt az első körben, jó futamom lehet. De nem gondolkoztam azon, hogy hanyadik körre kerülhetek az élre, mert ezt lehetetlen előre elképzelni.”

Markótól egyébként megkérdezték, hogy az eddigi 14 futamból kilencet megnyerő, az összetettben közel 100 ponttal vezető Verstappen teljesítménye Sebastian Vettel 2010 és 2013 közötti red bullos éveire emlékezteti-e őt, mire elmondta, hogy a holland pilóta menetelése még nagyobb elégedettséggel tölti el.

Max Verstappen, Red Bull, Belga Nagydíj
Ez volt Verstappen idei kilencedik győzelme Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Azóta nem domináltunk így, de ezúttal erős ellenfeleink vannak. Vettellel főként a Ferrari ellen versenyeztünk, vagy egy évben a McLaren ellen, de most a Ferrari és a Mercedes az ellenfél, úgyhogy elégedettek és nagyon büszkék vagyunk.”

A 79 esztendős osztrák kicsit előre is tekintett, és kifejtette, hogy a nagy előnyük birtokában szerinte már „csak” 2-3 győzelemre vannak attól, hogy zsebben érezhessék a világbajnoki címeket. „Jó formában vagyunk, és a jó dolog, hogy nem kell megnyernünk minden versenyt. Ha azt látjuk, hogy nem tudunk nyerni, nyugodtan megelégedhetünk a pontszerzéssel. Van még nyolc futam, és szerintem kettőt vagy hármat kell nyernünk ahhoz, hogy biztonságban legyünk a bajnoki címet illetően.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss