2024. április 26. 12:36

KezdőlapF1Kínos és bizarr részletek derültek ki az F1 nyári átigazolási balhéjáról

Kínos és bizarr részletek derültek ki az F1 nyári átigazolási balhéjáról

-

Az Alpine-ra és annak csapatfőnökére nézve kínos részleteket árult el a közte és a csapat között zajló szerződésviszályról Oscar Piastri. A fiatal ausztrál megindokolta azt is, hogy miért választotta inkább a McLarent.

Sokan sok mindent nyilatkoztak az utóbbi egy hónapban arról, ami az Alpine és Oscar Piastri között zajlott, de egy valaki csak most, a vita lezárása után szólalt meg. Természetesen magáról a főszereplőről, a 21 esztendős ausztrál pilótáról van szó, aki a saját szemszögéből tárta a nyilvánosság elé a történteket, egészen más megvilágításba helyezve azokat.

Mióta a Magyar Nagydíj utáni kedden az Alpine Fernando Alonso váratlan távozására reagálva közleményben jelentette be, hogy 2023-ra tartalékpilótából versenyzőjévé lépteti elő Piastrit, majd a regnáló F2-es bajnok a Twitteren közölte, hogy ezt a tudta nélkül tették, és nem lesz az Alpine versenyzője jövőre, Piastri egyszer sem szólalt meg az ügyben.

Nem véletlenül, hiszen mindenki az F1-es szerződésekkel foglalkozó bizottság döntésére várt azzal kapcsolatban, hogy az Alpine vagy a McLaren nyeri az érte folyó versenyt. Végül az a döntés született, hogy Piastrinak utóbbival van érvényes szerződése 2023-ra, ami után a wokingiak bejelentették őt, mint jövő évi pilótájukat.

Andreas Seidl, McLaren, Magyar Nagydíj
A McLaren jött ki győztesen az ügyből Fotó: McLaren

A nyilvánosságra hozott dokumentumokból sok érdekes részlet kiderült. Többek között az is, hogy Piastrinak már jóval az Alpine-bejelentés előtt aláírt szerződése volt a McLarennel. Az ausztrál pilótától pedig most megtudhattuk, hogy miért döntött a wokingiak mellett, illetve, hogy milyen kínos helyzetbe hozta őt Otmar Szafnauer, az Alpine csapatfőnöke.

„A döntésem [hogy csatlakozom a McLarenhez], jóval [Alonso távozása előtt] történt, ami az Alpine bejelentését még zavaróbbá és felkavaróvá tette, mert szóltunk a csapatnak, hogy nem fogom velük folytatni. Eléggé felkavaró volt, mert a bejelentés nem volt helyes, és azt a lehetőséget is elvette tőlem, hogy mindenkitől rendesen elköszönjek Enstone-ban” – nyilatkozta Piastri az F1.com-nak adott exkluzív interjúban.

„Több mint két és fél éve vagyok a csapat tagja, és az, hogy a csapat többi része ily módon értesült a távozásomról, nagyon felkavaró volt. Továbbra sem volt lehetőségem elköszönni, de meg szeretném tenni, hogy kifejezzem a hálámat minden Enstone-ban dolgozó férfinak és nőnek.”

És nemcsak az volt érthetetlen, hogy az Alpine miért jelentette őt be Alonso utódjaként úgy, hogy tisztában voltak vele, hogy nem akar maradni, és már szerződést is kötött a McLarennel, hanem Otmar Szafnauer Belgiumban nyilvánosságra hozott története is igen érdekes megvilágítást kapott ezáltal. A csapatfőnök ugyanis azt állította, hogy Piastri örült és köszönetet mondott neki, amikor meglátogatta a szimulátorban, hogy szóljon, be fogják őt jelenteni jövő évi pilótájukként

„Az egy bizarr és őszintén felkavaró jelenet volt – idézte fel az esetet a versenyző. – Nyilvánosan történt, néhány olyan csapattag előtt, akik nem ismerték a helyzetet, és nem akartam jelenetet rendezni előttük. Amint négyszemközt voltunk, megmondtam Otmarnak, hogy mi az álláspontunk, mint ahogyan azt már korábban is többször közöltük. Nagyon meglepő volt számomra, hogy megtették ezt a bejelentést.”

Otmar Szafnauer, Alpine, Christian Horner, Red Bull, Andrea Seidl, McLaren
Szafnauer (bal szélen) tagad Fotó: Lars Baron/Getty Images/Red Bull Content Pool

Piastri szavaival a Holland Nagydíj szombat délelőttjén aztán szembesítették Szafnauert, ő azonban másként emlékezett. „Soha nem hazudtam önöknek, és soha nem is fogok – jelentette ki az FIA csapatfőnököknek tartott sajtótájékoztatóján. – Amit tehetek, hogy megismétlem, amit korábban mondtam. Oscar a szimulátorban volt, és amikor végzett, elmentem hozzá és szóltam neki a közleményről, hogy gratuláljak neki. Ő pedig mosolygott és köszönetet mondott. Hogy volt-e ott egy csoportnyi ember? Azt mondhatom, hogy nem. Én voltam ott és a szimulátor technikusa, aki velünk egy teremben tartózkodott. De ha már láttak szimulátort, tudják, hogy elég nagy teremről van szó. Hárman voltunk a teremben, nem egy csoportnyi ember, és nem volt bizarr a helyzet, ő pedig mosolygott és megköszönte.”

Elveszett a bizalom

Piastri rámutatott, hogy élete eddigi legnagyobb pillanatát sikerült romba döntenie az Alpine-nak, hiszen minden autóversenyző életében csak egyszer adódik olyan, hogy bejelentik első F1-es szerződését.

„Mostanáig ez lett volna karrierem és az életem legnagyobb pillanata. Hogy ezt tévesen jelentették be, arról én és a menedzsmentem is úgy érezte, hogy korrigálnunk kell, és ha nem tagadjuk, annak potenciálisan jogi következményei is lettek volna. Nem állt szándékunkban mást tenni, csak közölni a tényeket. A [posztom] utolsó sora elég erős volt, de a CRB döntése megmutatja, hogy pusztán a tényeket írtam le” – utalt arra a mondatára, hogy „Nem fogok jövőre az Alpine-nak vezetni.”

A McLaren jövő évi újonca ezután elmagyarázta, hogy „A jövőm körüli tisztánlátás hiánya, és végül a bizalom megrendülése miatt úgy éreztem, hogy a McLaren nagyon vonzó ajánlata és a velük kapcsolatos eddigi pozitív tapasztalatok voltak az oka, hogy a McLarenhez szerződést tartottam a legjobbnak a jövőm szempontjából.”

Oscar Piastri, Alpine
Már nem bízott az Alpine-ban Fotó: Alpine

„A CRB döntése megerősítette, hogy nem volt szerződésem a 2023-as szezonra [az Alpine-nal], és szabadon dönthettem a sorsomról. Úgy éreztem, hogy a McLaren remek lehetőséget jelent. Nagyon egyenesek voltak, és lelkesen akartak engem. Hogy teljesen őszinte legyek, az Alpine-nál nem volt tisztázva a jövőm. Nyilvánosan kijelentették, hogy Fernandóval akarják folytatni legalább még egy, de lehet, hogy két évre. Ezt tiszteletben tartom. De miután egy évet kihagytam, nagyon reménykedtem az Alpine versenyzői ülésében, és a tisztánlátás hiánya, Fernandóhoz hasonlóan bennem is furcsa érzéseket keltett a tárgyalások során. Nem éreztem úgy, hogy helyes döntés lenne maradnom.”

Szafnauer továbbra sem érti

A mindenek előtt az Alpine gyári csapatának ülésére vágyó, ám végül a Williamsnél töltött két szezon (amikor a McLarenhez aláírt, még szinte biztosnak tűnt, hogy Alonso marad) helyett a McLarent választó Piastri tehát igen világossá tette, hogy a jövőjének biztosítása miatt lépett, amit aligha vethet bárki is a szemére.

Otmar Szafnauer azonban mintha nem értené, vagy nem akarná érteni a miérteket, és Hollandiában is csak azt hajtogatta, hogy az Alpine „oda-vissza teljesítette a szerződésben foglaltakat.”

„Mindent megtettünk és még annál is többet abból, amiről azt mondtuk, hogy meg fogjuk tenni, beleértve 3500 km-nyi tesztelést a tavalyi autóban, és a tartalékpilótai státuszt, miközben a Mercedes és a McLaren is azt kérdezte, hogy megosztjuk-e őt velük, mert nekik nincs tartalékjuk. Megengedtük neki ezt, fizettünk neki. Ez volt a lojalitásunk Oscar irányába” – felelte az Autosport Piastri iránti lojalitásukat firtató kérdésére a csapatfőnök.

„Az egyik dolog, amire kértük Oscart abban a szerződésben, hogy vagy legyen az Alpine pilótája, vagy helyezhessük másik csapathoz 2023-ra és 2024-re. Ezt nem tette meg” – zárta rövidre a kérdést Szafnauer, aki szerint tehát továbbra is Piastri az, akit a lojalitás hiányával lehet vádolni, és nem az Alpine.

Forrás:F1.com, FIA

Friss