2024. április 25. 16:47

KezdőlapF1Leclerc: Világos, hogy rajtam ment el a pole

Leclerc: Világos, hogy rajtam ment el a pole

-

Mindössze 21 ezredmásodperccel maradt le a pole pozícióról a Holland Nagydíj időmérő edzésén Charles Leclerc, mégis örült a második helynek, mert futamok óta most először sikerült harcban lennie az első rajtkockáért. A monacói pilóta ráadásul Max Verstappent is elkaphatta volna, ha nincs a 10-es kanyarban történt megingása az utolsó Q3-as gyorskörében.

Hatalmas csatát hozott a Holland Nagydíj időmérő edzése, amelynek végén az első három helyezett egy tizedmásodpercen belül végzett, és akár még ennél is szorosabb lehetett volna az állás, ha a két Mercedes-pilóta is be tudja fejezni a gyorskörét. De nem tudta, így Max Verstappené lett a pole, de akár Charles Leclerc-é is lehetett volna, ha a monacói pilóta nem hibázik bele az utolsó körébe.

„Pontosan tudom, hogy hol ment el a pole pozíció, és a fedélzeti kamerás felvételeket megnézve eléggé egyértelműen látszik is – nyilatkozta a hollandot az első Q3-as gyorskör után még megelőző Ferrari-pilóta. – Hibáztam a 10-es kanyarban, ahol nagyon szélesen fordultam. Szerintem több mint egy tizedet veszítettem a korábbi körömhöz képest. Az ilyesmi megtörténik, amikor az ember a határon autózik.”

„Ugyanakkor jó, hogy versenyképesség terén visszatértünk oda, ahol a szezon első felében voltunk. Ma benne volt a pole pozíció az autóban, csak nem sikerült mindent pontosan összeraknom, de ennek ellenére boldog vagyok, mert 4-5 verseny óta nem voltam magabiztos az autó egyensúlya miatt az időmérőn, miközben a versenyre mindig meg tudtuk találni a megfelelő balanszot. Az időmérőn viszont elég sokat küszködtem, és ma is ez volt a helyzet, végül azonban sikerült összehoznunk egy jó kört.”

Leclerc előretekintett a versenyre is, és kiemelte, jó helyzetben vannak, hiszen Carlos Sainz odaért a harmadik helyre, miközben a másik Red Bull csak az ötödik rajtkockából várhatja majd az indulást. „Most koncentráljunk a holnapra. Carlos és én mindketten Max mögül rajtolunk, és remélhetőleg ez a segítségünkre lesz. A könnyű módja a győzelemnek az lenne, ha jól rajtolnánk, és már az első kanyarban mi vezetnénk, majd mindenkit lehagynánk. De ha ez nem történik meg, Carlos és én is elöl vagyunk, úgyhogy meglátjuk, mit tehetünk. Ebben a pozícióban az ember mindig megpróbál összedolgozni a másikkal, de nem tudom, hogy miként tesszük ezt meg, mert még nem tartottuk meg a stratégiai megbeszélést.”

Carlos Sainz, Ferrari, Holland Nagydíj
Sainz is bizakodó Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

A szintén nagyon kicsi, csupán 92 ezredes hátrányt összeszedő Carlos Sainz nem vétett olyan egyértelmű hibát, mint csapattársa, ám az időmérő után elmondta, bizonyára meg fogja találni azokat a pontokat, ahol gyorsabb lehetett volna.

„A Q1 és Q2 után eléggé biztos voltam benne, hogy nincs [meg a tempó az autóban a pole-ra], a Q3-ban viszont hatalmas javulást éreztem a tapadásban. Sajnos a legjobb köröm nem volt ideális, de így is kilenc század volt csak a hátrányunk, ezért biztos vagyok benne, hogy amikor majd visszamegyek a szobámba, és megnézem, hogy hol veszítettem el ezt a kilenc századot, akkor a fejemet fogom verni a monitorba. De ez van, nagyon szoros az első három. Max megérdemli a pole-t, valószínűleg hármunk közül ő autózta a legjobb kört, és egy kicsit erősebb volt az egész időmérőn.”

Sainztól is megkérdezték, hogy Verstappen ellen lehet-e esélyük közösen, mire azt mondta: „Szerintem összedolgozhatunk, játszhatunk a stratégiával, nagy lesz a gumikopás és sok minden fog történni holnap. Az is igaz, hogy Maxnak van egy új szett lágy gumija, ami nekünk nincs, de még így is biztos vagyok benne, hogy kihívás elé állíthatjuk, és megnehezíthetjük a dolgát. A legfontosabb feladat, hogy megpróbáljuk megnyerni a versenyt.”

Forrás:Sky Sports

Friss