2024. április 25. 00:48

KezdőlapF1Verstappen mindent egy lapra tett fel, Pérez nagy csattanást úszott meg

Verstappen mindent egy lapra tett fel, Pérez nagy csattanást úszott meg

-

Kockáztatnia kellett utolsó gyorskörében a Holland Nagydíj időmérő edzését megnyerő Max Verstapppennek, aki, ha valaminek nem örülhet, az Sergio Pérez hibája. A mexikói pilóta úgy érzi, szerencséje volt, hogy nem törte rommá az autóját.

Nagy felzárkózást produkált az autója beállításaival pénteken tévútra futó Red Bull, és végül megszerezte a pole pozíciót a Holland Nagydíjra. „Az egész időmérőn gyorsak voltunk, de ez nem igazán mutatkozott meg. Olykor kicsit korábban mentem ki, aztán nem futottam újabb mért kört, a Q2-ben pedig például csak használt gumin autóztam. Úgyhogy igen boldog vagyok a Q3 alakulásával, nagyon aprók voltak a különbségek” – nyilatkozta a tavalyi év után hazai közönsége előtt az idén is pole-t elérő Verstappen.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke sem győzte méltatni a címvédőt, és kiemelte, Verstappen a második szektorban vállalt nagy kockázatot, és tulajdonképpen ennek köszönhette az első helyet. „Fontos volt visszazárkózni. Ami a leginkább lenyűgözött ebben az időmérőben, az [Verstappen] használt gumin futott Q2-es köre, amivel megspórolt egy szettet a versenyre. A Q3-ban Charles nagyon jó alapidőt autózott, [Verstappenen] pedig hatalmas volt a nyomás, hogy összerakja a kört, és megcsinálta. Tulajdonképpen a második szektorban hozta össze az egészet egy tökéletes körrel. Kicsi volt a különbség, de a holnapi versenyre nézve kulcsfontosságú” – nyilatkozta Horner a Sky Sportsnak.

Max Verstappen, Red Bull, Holland Nagydíj
Mindent beleadott Fotó: Dan Mullan/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Az utolsó gyorskörömet kicsit hátráltatta a kivezető köröm, mert csak egy autó volt előttem, majd túlságosan le kellett lassítanom az első szektorban. Emiatt a gumik nem voltak a legjobb állapotban, de sikerült kicsit visszahoznom a második szektorban, ami éppen elég volt a pole-hoz. Tudtam, hogy korábban ott időt veszítettem, úgyhogy a Q3-ban természetesen már mindent egy lapra tettem fel” – értékelt Verstappen.

Az idei negyedik rajtelsőségét szerző versenyző szerint ez az eredmény a szokottnál már csak azért is különlegesebb, mert pénteken még 6 tizedre voltak a Ferrariktól, de így is sikerült talpra állniuk. „A tegnapi nap tükrében volt igazán különleges ez az időmérő. Az kemény nap volt, elég sok mindent kellett változtatnunk a kocsin, mert nem igazán rendelkeztünk elegendő információval. A mai szabadedzés arról szólt, hogy tanuljunk az autóról, és finomhangoljuk az időmérő előtt.”

Sergio Pérez miatt ugyanakkor bosszankodhat a Red Bull, hiszen a mexikói versenyző hibázott az utolsó körében, és csak ötödik lett. Verstappennek így vasárnap egyedül kell majd szembeszállnia a két Ferrarival, legalábbis, ami a rajt utáni pillanatokat és a futam első fázisát illeti. „Sajnálatos, hogy Checo nem tudta befejezni a körét, mert a második sorba odaérhetett volna. Az ötödik helyen viszont így is ott van, és holnap keményen küzdhet innen” – mondta Horner, akivel Pérez is egyetértett, mondván, akár harmadik is lehetett volna.

Sergio Pérez, Red Bull, Holland Nagydíj
Pérez ismét alulteljesített Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Szerencsés voltam, hogy nem törtem össze az autót, mert nagy baleset lett volna. Túl mélyen mentem be a kanyarba, majd túl korán próbáltam meg a gázra lépni, és egy kicsit megcsíptem a kavicságyat, majd elveszítettem az uralmat az autó hátulja felett. Jó körön voltam, de sajnos nem tudtam javítani” – ismerte be Pérez a Sky Sportsnak.

„Az előrelépés szempontjából nehéz verseny lesz, de igyekszem majd a legjobbamat nyújtani és erős versenytempót hozni. Ez nagyon fontos lesz. Jó stratégiánk van, jó lehetőségeink vannak, úgyhogy remélhetőleg erős futamot teljesíthetünk” – tekintett előre.

A Red Bull nem foglalkozik a pontversennyel

Mivel a pilóták és a konstruktőrök pontversenyében is tetemes az előnye, a Red Bull holnap újabb jókora lépést tehet afelé, hogy mindkét összetettet megnyerje az idén, és akár már a szezon vége előtt bajnok legyen. Christian Horner azonban állítja, egyáltalán nem számolgatnak.

„A pontversenyben egészséges előnyünk van, de jelenleg nem foglalkozunk ezzel, hanem versenyről versenyre tekintünk előre. Minden edzésből, időmérőből és futamból ki kell hoznunk a legtöbbet, a tapasztalataink alapján a pontverseny pedig majd gondoskodik magáról” – jelentette ki a csapatfőnök, majd arról is szót ejtett, hogy elővigyázatosságból nézték át Verstappen váltóját a pénteki hiba után, és bár soha nincs olyan, hogy nem aggódnak, szerinte minden rendben lesz vele vasárnap.

Forrás:Sky Sports

Friss