2024. április 18. 05:00

KezdőlapF1„Ezek idióták, meg is ölhetnek egy pilótát" - Wolff kifakadt a holland...

„Ezek idióták, meg is ölhetnek egy pilótát” – Wolff kifakadt a holland drukkerekre

-

Nem fogta vissza magát Toto Wolff, amikor a Holland Nagydíj időmérőjén füstfáklyát a pályára dobáló szurkolókról kérdezték. A Mercedes csapatfőnöke szerint ezzel akár meg is ölhetnek egy versenyzőt. Verstappen, Leclerc, Sainz és Russell is elítélte az ilyen cselekedetet, de azért ennél finomabban fogalmazott.

Már korábban is okoztak problémát, a Holland Nagydíj időmérő edzésén viszont már félbe is kellett szakítani a körözést miattuk. Természetesen a füstfáklyákról van szó, amelyekkel a holland drukkerek egy része narancssárga füstöt ereget a zandvoorti pálya lelátóin. Noha már ez is tilos, efölött egyelőre hajlamosak szemet hunyni a szervezők, afölött viszont már nem, ha valaki a pályára dob egy ilyen eszközt. 

Zandvoortban ráadásul kétszer is előfordult ilyen. Először a Q2 elején, a 13-as kanyar előtt, majd a Q3 elején, az első kanyarban. Szerencsére csak előbbi esetben kerültek elő a piros zászlók, mert utóbbinál nem sikerült a renitens drukkernek az aszfaltcsíkra dobnia a füstfáklyát. Az FIA tájékoztatása szerint a megszakítást okozó személyt eltávolították a pályáról, és legalább egy letartóztatás is történt.

Noha saját szurkolóiról van szó, az ilyen viselkedést nem nézi jó szemmel a pole pozíciót megszerző Max Verstappen sem, aki az FIA sajtótájékoztatóján ítélte el a drukker(ek) tettét. „Nagy butaság ilyesmit csinálni. Már önmagában az buta dolog, ha valaki fáklyát hoz magával. Persze szép, de csak bizonyos határig. A pályára dobni viszont hülyeség.”

„Azt hiszem, el is távolították, aki tette. Egyszerűen csak ne csinálják ezt, mert ez senkinek sem jó. Kidobnak a pályáról, úgyhogy nem látod a versenyt, mi pedig meg kell álljunk, mert veszélyes, ha van valami a pályán. Nem szabad ilyesmit csinálni” – figyelmeztette szurkolóit a mai verseny előtt a holland.

Belga Nagydíj, szurkolók, füst
A holland drukkerek nem csak Zandvoortban füstölnek, ez a két például Spában készült Fotó: Rudy Carezzevoli/Getty Images/Red Bull Content Pool

Az esetről megkérdezték a két Ferrari-pilóta véleményét is. Charles Leclerc a következőket nyilatkozta: „Pontosan azt tudom mondani, amit Max: ez veszélyes, úgyhogy ne csináljanak ilyet. Jó, hogy a biztonságiak, vagy akik ezzel foglalkoznak, reagáltak. Ennek nem lenne szabad megtörténnie, és nem tudom, hogy a jövőben tehetünk-e valamit, hogy megelőzzük. Nem tudom, hogy pontosan mikor dobták be, de nyilván, ha egy autó éppen elhalad ott, az szükségtelen kockázatot jelent. Remélhetőleg többet ilyen nem fog előfordulni.”

Carlos Sainz ennél kicsit megértőbb volt, és elmondta, nem tiltaná ki teljesen a füstfáklyákat a pályáról. Helyette elmagyarázná a drukkereknek, hogy mikor ne használják.

„Igen, egyetértek [Leclerc-re]. Fontos tudatni azt is a szurkolókkal, hogy mikor használhatnak fáklyákat, és mikor nem. Szerintem az jó volt, hogy a levezető körben használták, miután Max megszerezte a pole-t. A verseny alatt, vagy az első körben, amikor csatázunk, viszont ne használják, mert ezekkel az autókkal, 300 km/h-s tempónál semmilyen figyelemelterelést nem szeretnél a füst miatt. Remélhetőleg a szervezők szólnak, hogy mikor lehet használni, és mikor nem, és persze, ami ennél fontosabb, hogy ne dobják be a pályára.”

Sainz-hoz hasonlóan gondolja George Russell is, aki szerit „sajnálatos lenne, ha betiltanák ezeket, mert ez már a show része”. „Ugyanakkor szeretném látni, hogy az emberek használják a józan eszüket ahelyett, hogy ilyesmiket dobálnak a pályára. Ha áthajtasz egy ilyenen, defektet okozhat, amitől nagy sérülések keletkezhetnek az autón” – tette hozzá a Mercedes pilótája. 

Max Verstappen, Red Bull, Osztrák Nagydíj, szurkolók, füst
Az Osztrák Nagydíjon a látási viszonyokat is befolyásolta a narancsszínű füst Fotó: Clive Rose/Getty Images/Red Bull Content Pool

Nem volt azonban ennyire megértő Toto Wolff, Russell főnöke, aki az idézett versenyzőknél jóval keményebben fogalmazott. „Sajnálatos, hogy van néhány totális idióta odakint, aki nem gondol bele, hogy egy pályára repülő fáklya mit tehet egy versenyzővel. Ha egy ilyen doboz eltalálja valamelyiküket, annak halálos következményei lehetnek, mert a glória ilyenkor nem segítene” – jelentette ki.

Wolff arra is kitért, hogy a második fáklyát akár a Hollandiában továbbra sem túl népszerű Lewis Hamiltonnak “címezhették”, mert nem volt messze attól a ponttól, ahol a pálya mellé esett. „Megnéztük a fedélzeti kamerákat, és Lewis éppen a bokszutcában haladt, amikor történt. Nem tudom, hogy valaki felé dobta-e, de azelőtt történt, hogy a pályának arra a pontjára ért volna. Remélem, hogy a szervezők megbirkóznak a biztonsági kérdésekkel” – mondta az osztrák.

Hogy mit lehet kezdeni a füstölő szurkolókkal, az jó kérdés, de a Holland Nagydíj hétvégéje során Ted Kravitz, a Sky Sports riportere elárulta, hogy elvenni nem tudják tőlük a fáklyákat a pályára belépéskor, mert nem lehet több tízezer embert megmotozni. Ezért a szervezők annyit tehetnek, hogy megkérik őket, ne használjanak ilyesmit, és aki mégis így tesz, azt eltávolítják a lelátóról.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss