2024. április 19. 22:31

KezdőlapF1Döbbenetes videó: a biztonsági szolgálat tagja dobta a pályára a füstgránátot az...

Döbbenetes videó: a biztonsági szolgálat tagja dobta a pályára a füstgránátot az F1-es időmérőn

-

Két füstgránát is a pályára repült a Holland Nagydíj időmérő edzésén, a másodikat pedig a jelek szerint a versenyhétvége biztosítását végző cég egyik alkalmazottja dobta be.

Egyre nagyobb gondot jelent a Forma-1-ben a főként holland drukkerek által előszeretettel használt füstgránátok jelenléte, a múlt hétvégi Holland Nagydíjon pedig minden korábbinál komolyabb esetek történtek, az időmérő edzés alatt ugyanis kétszer is dedobtak egy-egy ilyen gránátot a pályára.

Először a Q2 elején landolt egy a pálya közepén, ami miatt piros zászlóval félbe kellett szakítani az edzést, majd a Q3 vége felé repült be egy az első kanyarban. Utóbbi miatt nem jött piros, mivel a döntött ívnek köszönhetően legurult a védőkorlát tövébe, de ha marad a pályán, újabb megszakításra lett volna szükség.

Az első gránát a pálya kellős közepén maradt

Az FIA és a szervezők röviddel az eset után megerősítették, hogy az első gránátot pályára dobó nézőt eltávolították a helyszínről, majd később közölték, hogy a rendőrség letartóztatta őt. A második elkövetőről ezzel szemben nem esett szó, a közösségi médiában azonban a verseny utáni hét elején elkezdett terjedni egy videó, amin a rendbontó látható.

És nemcsak látható, amint a lelátóról a pályára hajítja a narancssárga füstöt eregető gránátot, hanem egészen döbbenetes módon az is látszik, hogy a Holland Nagydíj szervezői által az esemény biztosításával megbízott biztonsági cég, a PROFI-SEC egyik emberéről lehet szó, hiszen a cég pólóját viseli, amely alól egy, feltehetően a biztonsági emberek egymás közötti kommunikációját biztosító fülhallgató lóg ki.

A videó készítője lefilmezte, ahogyan a férfi leszalad a lépcsőn, majd fogja, és elhajítja a füstgránátot, amely egyenesen berepül a pályára. A nézők közül ezután többen hitetlenkedve kérdőre vonták a férfit, aki mosolyogva úgy tesz, mint aki jól végezte dolgát, és leporolja a kezét. Hogy mi vezérelte, az jó kérdés, de nem úgy tűnik, mint aki valamilyen biztonsági kockázatot hárított el, hanem egyszerűen csak jó poénnak gondolhatta, amit tett.

Hogy valóban a Holland Nagydíj biztosítására 2021-ben három éves szerződést kötő cég emberéről van-e szó, azt egyelőre senki nem erősítette meg, de minden bizonnyal igen. A PROFI-SEC embereire durva viselkedésük miatt az idei futamon egyébként újságírók és nézők egyaránt panaszkodtak.

Ami pedig a füstgránátokat illeti, azok pályára vitelét a versenyhétvége első napján még megpróbálták megtiltani a szervezők, de a Sky Sports értesülései szerint hamarosan belátták, hogy képtelenség több százezer embert megmotozni, így végül az a felirat jelent meg a kivetítőkön, hogy a füstgránátok használata nem engedélyezett, és a pályáról történő eltávolítást von maga után. Ennek ellenére rengetegen használtak ilyet, a hírek szerint azonban csak az azt elsőként pályára dobó férfit emelték ki a tömegből.

A füstgránátok használatát több versenyző, illetve Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is elítélte, viszont akadtak a pilóták között, akik elnézőbbek voltak.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:Twitter

Friss