2024. március 28. 15:27

KezdőlapF1Újabb kínos részletre derült fény az Alpine-Piastri sagából

Újabb kínos részletre derült fény az Alpine-Piastri sagából

-

Noha az Oscar Piastrival kapcsolatos átigazolási balhé a múlt héten lezárult, továbbra is érkeznek olyan információk, amelyek egyre rosszabb fényben tüntetik fel az Alpine-t.

Miután a Holland Nagydíj pénteki napján napvilágott látott a Forma-1-es szerződésekkel foglalkozó bizottság (CRB) döntése, amelynek nyomán a McLaren bejelentette, hogy Oscar Piastri náluk versenyez a következő szezontól kezdve, egy sor olyan információra derült fény, amely igencsak rossz színben tünteti fel a franciákat, és nagyban változtat az utóbbi hetekben Piastriról kialakult képen.

Miután a 21 esztendős versenyző augusztus elején közleményben utasította vissza az Alpine neki felkínált 2023-as versenyzői ülését, csapata egyértelműen a történet negatív hőseként igyekezett beállítani őt, mondván, lehetett volna becsületesebb, és mutathatott volna egy kis hálát azért cserébe, hogy az utóbbi két évben mennyi pénzt öltek a felkészítésébe.

Az Alpine azonban a jelek szerint ezzel is megpróbálta befeketíteni Piastrit, akinek menedzsere, Mark Webber a Channel 4-on tisztázott néhány dolgot az anyagiakkal kapcsolatban.

„Meg volt kötve a keze. Tudta, hogy nincs szerződése az Alpine-nal, és már aláírt egy másik csapathoz, az Alpine pedig kiadott egy közleményt arról, hogy nekik fog vezetni jövőre. Természetesen kínosan érezte magát emiatt, de meg kellett húznia a határt, hogy világossá tegye a pozícióját, miközben az Alpine már a közlemény megjelentetése előtt tisztában volt az álláspontjával” – utalt vissza Webber még arra a kínos jelenetre, amely során Otmar Szafnauer, az Alpine csapatfőnöke közölte Piastrival, hogy bejelentik őt jövőre, az ausztrál versenyző azonban ekkor még mosolyogva megköszönte mindezt. Piastri a McLaren-bejelentés azt is elmondta, miért tett így.

Mark Webber
Webber újabb részleteket árult el Fotó: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool

„A számokat jócskán felnagyították. Szerintem a nyári szünet esélyt adott az embereknek, hogy milliókkal dobálózzanak, miközben egyértelműen nem ez a helyzet. Oscar az Alpine befektetésén kívül szép összeget kapott azért, mert megnyerte azokat a bajnoki címeket (zsinórban lett bajnok az F3-ban és az F2-ben – a szerk.), a költségvetésének több mint 80%-át pedig külső szponzorok és a családja állta” – mondta Webber.

Az Alpine csapatfőnöke korábban világossá tette, hogy anyagi kompenzációt követelhetnek, ha nem tarthatják meg Piastrit, erről azonban a bejelentés óta nem beszélt. Arról viszont vélhetően még a héten fog, hogy az ausztrál versenyző kitölti-e az idei év végéig szóló szerződését, és a továbbiakban is teszt- és tartalékpilótaként segíti-e az Alpine-t, vagy korábban elengedik a McLarenhez.

Andreas Seidl, a wokingiak csapatfőnöke eközben szintén örül neki, hogy a részletek megjelenésével más megvilágításba kerültek Piastri cselekedetei. „Jó, hogy végül napvilágot láttak a tények, és az is, hogy ti, srácok (az újságírók) is láttátok a döntést. Ennélfogva bárki elolvashatja ezt, és levonhatja a saját következtetéseit. Az ügy elég világos, és helyre teszi Oscar nem helyénvaló és igazságtalan megítélését. Most arra koncentrálunk, hogy Daniel [Ricciardóval] közösen fejezzük be a szezont, majd megkezdjük a munkát Oscarral, aki hatalmas tehetség, és óriási potenciál rejlik benne.”

Ricciardo beszélt Webberrel és Piastrival is

Miközben Piastri jövője tisztázódott, és minden akadály elhárult az elől, hogy a McLarenhez szerződjön, Daniel Ricciardo számára nagyon bizonyalanná vált a folytatás. A nyolcszoros futamgyőztes számára jelenleg az tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy jövőre szabadságra megy (Zandvoortban elcsípték, ahogy Sergio Péreznek éppen erről beszél a pilótaparádé előtt), és megpróbál 2024-re versenyképes ülést találni, vagy, ha ez nem jön össze, valamelyik topcsapat – vélhetően a Mercedes – tartalékpilótájává válni.

A Piastri-ügy tisztázódásával kiderült, hogy a McLaren jövő évi újonca már július elején aláírt a wokingiakkal, illetve azt is megtudhattuk, hogy Ricciardo erről semmit sem tudott. A wokingiak jelenlegi versenyzője a Holland Nagydíjon elárulta, hogy az ügy kirobbanása után sem Piastrival, sem Webberrel nem beszélt, a zandvoorti futam délelőttjén viszont volt erre lehetősége, és tisztázta, hogy nem haragszik senkire.

Daniel Ricciardo, McLaren, Magyar Nagydíj
Ricciardo fontosnak tartotta, hogy beszéljen a másik két ausztrállal Fotó: McLaren Racing

Ricciardo elmondta, hogy Webber „rosszul érzi magát” amiatt, hogy milyen következményekkel járt Piastri McLarenhez igazolása, és hangsúlyozta, hogy semmi személyes nincs abban, hogy védencével gyakorlatilag kitúrták honfitársukat a wokingi csapatból. Ricciardo azonban megérti ezt.

„Nyilván nem találkoztunk személyesen azóta, hogy ez az egész elkezdődött. Szerintem nem volt szükség rá, de ő úgy érezte, hogy bizonyos módon bocsánatot kell kérnie, és meg kell néznie, hogy hogy vagyok. Nyilván tudom, hogy miként működik ez a sport, és hogy semmi személyes nincs ebben. Biztosra akart menni, hogy tudom és megértem ezt, és hogy rendben vagyok. Igen rosszul érzi magát amiatt, hogy miként alakult ez az egész, és hogyan lettek tálalva a dolgok a sajtóban. Jó volt beszélgetni vele” – nyilatkozta Ricciardo, aki fontosnak tartotta, hogy biztosítsa Piastrit arról, nincs köztük harag.

„Oscarral is beszéltem, hogy biztosítsam, nincs bennem rossz érzés, és megértem, hogy miként mennek a dolgok. Próbál bejutni a Forma-1-be, ez az ő nagy pillanata kellene legyen, és nem akarom rossz helyzetbe hozni őt. Erről beszélgettünk, és őszintén a legjobbakat kívánom neki, és azt akarom, hogy jól teljesítsen a Forma-1-ben. A körülmények így alakultak, de nyilván továbbra is nagyon kedvelem és tisztelem Markot.”

Arról, hogy miért tartotta fontosnak, hogy személyesen beszéljen Piastrival, Ricciardo azt mondta, hogy „Ha nincs kommunikáció, soha nem tudod, hogy mit gondol vagy érez valaki. Sokkal fiatalabb nálam, és nem ismerem az érzéseit, hogy ideges-e kapcsolatba lépni velem és megnézni, hogy mi a helyzet. Biztosra akartam menni, hogy ismerjem az álláspontját, és abszolút nem neheztelek rá, úgyhogy jót beszélgettünk. Szerintem sikerült elérnem, hogy jobban érezze magát, és az utolsó dolog, amit szeretett volna, hogy feszültség legyen a sportágban levő kevés ausztrál között. Örülök, hogy megbeszéltük.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:Autosport

Friss