2024. április 19. 14:46

KezdőlapF1Váratlan helyről érkezhet Schumacher F1-es karrierjének megmentője

Váratlan helyről érkezhet Schumacher F1-es karrierjének megmentője

-

Nagy autógyár dobhat mentőövet Mick Schumachernek, és biztosíthatja a jelenleg a Haasnál versenyző német pilóta jövőjét.

Noha a Holland Nagydíj előtt tisztázódott Oscar Piastri jövője, és biztossá vált a McLaren 2023-as pilótafelállása, akad még néhány kiadó hely a jövő évi rajtrácson. Ilyen a Haas egyik ülése is, méghozzá Mick Schumacheré, akinek az idei szezon végén lejár a szerződése az amerikai istállóval.

A 23 esztendős német pilótával kapcsolatban hetek óta tartják magukat azok a pletykák, amelyek szerint a Haas nem akar szerződést hosszabbítani vele, és bár továbbra sem zárható ki, hogy végül mégis marad, az Auto Motor und Sport most arról ír, hogy az idei szezon elején Sebastian Vettelt két versenyen helyettesítő Nico Hülkenberg a legnagyobb esélyes az ülésére. A 35 esztendős német biztos és olcsó opció lenne Gene Haasnak, tapasztalatával pedig az autó fejlesztésére is pozitív hatása lehetne.

Nico Hülkenberg, Aston Martin, Szaúd-arábiai Nagydíj
Hülkenbergé lehet Schumacher ülése? Fotó: Aston Martin

És hogy akkor miért Antonio Giovinazzi vezetheti a Haast az idén két első szabadedzésen is? A német szaklap szerint ez csupán a Ferrarinak tett gesztus, hogy a Scuderia teszt- és tartalékpilótája is megismerkedhessen a 2022-es autókkal, és jobb visszajelzéseket adhasson a szimulátorban, azaz Giovinazzi valójában nincs versenyben az amerikaiak 2023-as üléséért.

Merre mehet Schumacher?

Amennyiben a Hass nem tartja meg, Mick Schumacher igencsak nehéz helyzetben találhatja magát. Papíron három másik istállónak sincs még fixálva a jövő évi felállása, de az Alpha Taurinál Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója világossá tette, hogy kizárólag az IndyCarban versenyző Colton Herta érdekli, és ha őt nem tudja megszerezni, akkor a Red Bull nem fogja elengedni Pierre Gasly-t az Alpine-hoz.

Ez akár még jó hír is lehet Schumachernek, akit barátja, Esteban Ocon szívesen látna a francia istállóban. Ha viszont Herta jön, akkor Gasly szinte biztosan az Alpine-hoz igazol, a németnek pedig csak a Williams maradna. A grove-iaknak akár jól is jöhetne egy Nicholas Latifinél mindenképpen jobb, a szponzorok számára is vonzó versenyző Alex Albon mellé, így ezt a vonalat érdemes figyelni, azonban a kanadai a hírek szerint évi 30 millió dollárral járul hozzá a költségvetéshez, ami könnyen lehet, hogy megmenti a helyét. Ám, ha nem, az sem zárható ki, hogy a Mercedes a csapattal Barcelonában már első szabadedzésen is részt vevő Nyck de Vries-t szeretné a Williams üléséhez segíteni.

Nicholas Latifi, Williams, Holland Nagydíj
A Williams is opció lehet Fotó: Williams Racing

És akkor itt el is fogytak Schumacher opciói – gondolhatnánk –, hiszen már csak az Alfa Romeo maradt, amely várhatóan meghosszabbítja az első szezonjában stabilan jól teljesítő Csou Kuan-jü szerződését. Az F1-insider.com azonban érdekes információval állt elő. Nevezetesen azzal, hogy a 2026-os beszállását a Belga Nagydíj hétvégéjén bejelentő, a Sauberben várhatóan 75%-os részesedést vásároló Audi számít Schumacherre.

Az ingolstadtiak a szaklap szerint a szeptember végi/október eleji Szingapúri Nagydíj előtt tehetnek bejelentést a Sauber-üzletről, miközben Markus Duesmann, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke már nyilvánvalóvá tette, hogy nemcsak a menedzsmentbe, de az autóikba is németeket szeretnének (egyet minimum). Az F1-insider értesülései szerint pedig nem csak egy németet, hanem egészen pontosan Mick Schumachert, akit már a 2026-os érkezésük előtt, lehetőleg a következő szezontól beültetnének a még Alfa Romeo néven futó csapatba.

Az Audi ugyanakkor nem akarja felrúgni egyik versenyző jelenlegi kontraktusát sem, így vélhetően nem menne ölre a Sauberrel, ha meghosszabbítanák Csou szerződését. Ebben az esetben Schumachernek minimum egy évet máshol kellene vezetnie, hogy 2024-től már tényleg csatlakozhasson a leendő Audi gyári istállóhoz, az pedig az F1-insider szerint nem opció a németnek, hogy kihagyjon egy szezont.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss