2024. április 25. 20:13

KezdőlapF1Leclerc: Nem erre számítottam

Leclerc: Nem erre számítottam

-

Az élete második monzai pole pozícióját szerző Charles Leclerc is meglepődött azon, hogy képes volt megnyerni az Olasz Nagydíj időmérő edzését. A pontverseny második helyezettje úgy véli, nemcsak egy körön, hanem a versenyen is erős lesz az autója.

Charles Leclerc úgy szerezte meg a pole pozíciót az Olasz Nagydíjra, hogy nem kellett a két Red Bull, Carlos Sainz, illetve Lewis Hamilton büntetésére apellálnia, hiszen a legjobb időt érte el az időmérő edzésen. Tekintve, hogy a legutóbbi gyors pályán, Spában mennyire szenvedtek, Leclerc-t meglepte, hogy erőből megverte Verstappent.

„Nagyon jó kis meglepetés volt ez ma, különösen az alapján, hogy hol voltunk Spában. Nem számítottam rá, hogy harcban leszek a pole-ért, úgyhogy nagy meglepetés megszerezni az első rajtkockát. Az első és második szabadedzésen rengeteg dolgot teszteltünk Carlosszal, és különböző, izgalmas irányokat találtunk a beállításokkal. Nagyon szenvedtünk Spában, itt viszont találtunk némi tempót, ami azt mutatja, hogy a jó irányba tartunk. A körömmel hihetetlenül elégedett vagyok, noha az első Q3-as próbálkozásom nem volt valami remek, de utána sikerült mindent összeraknom” – nyilatkozta az autóból kiszállva a Ferrari pilótája.

Leclerc pedig a versenyt illetően is optimista, és úgy érzi, hiába indul büntetése miatt a negyedik helyről az időmérőn a második időt autózó Max Verstappen, a Ferrarinak elegendő lehet a tempója a győzelemhez. „A versenytempónk erős, az érzet az autóban pedig igazán jó volt. Bármi is történik az első körben, szerintem meglesz a tempónk a győzelemhez, úgyhogy szerintem jó szombatunk lehet.

Max Verstappen, Red Bull, Carlos Sainz, Ferrari, Olasz Nagydíj
Verstappen és Sainz az időmérő után Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Eközben persze Verstappen is abban bízik, hogy a Red Bull által alkalmazott nagyobb leszorítóerős beállítások kifizetődhetnek holnap. „Természetesen szoros volt, de mi egy kicsit nagyobb leszorítóerőre szavaztunk, ami egy körön talán nem a legjobb. Viszont holnap szerintem azt figyelembe véve is elég erősek lehetünk, hogy kicsit hátrébbról kell rajtolnunk. Mindent egybevetve jó kör volt, amit élveztem, vasárnap pedig izgalmas futamunk lesz” – tekintett előre a holland.

A harmadik időt autózó Carlos Sainz eközben a 18. helyről kapaszkodhat majd fel, de az alapján, hogy ma hogyan érezte magát az autóban, neki is erős futama lehet.

„Őszintén mondom, nagyon jó időmérő volt. Nagyon jól éreztem magam az autóban és mindent beleadtam a Q1-ben, Q2-ben és Q3-ban is. Az egyetlen gond az volt, hogy a végén nem volt szélárnyékom, ez pedig néhány tizedembe került – utalt a Sky Sportsnak arra, hogy az első Q3-as köre során még ott volt előtte Leclerc. – Persze, mindez semmin sem változtat, mert a mezőny végéről indulok. Vállalnom kellett némi kockázatot, hogy kompenzáljam a szélárnyék hiányát, és minden kanyarban gyorsabb voltam, mint az előző körömben, de az egyenesekben nem tudtam javítani.”

Friss