2024. április 26. 09:02

KezdőlapF1Schumacher is a Hungaroringen tesztelhet nemsokára az Alpine-nal

Schumacher is a Hungaroringen tesztelhet nemsokára az Alpine-nal

-

Mick Schumacher is ott lehet azon versenyzők között, akik szeptemberben tesztelni érkeznek a Hungaroringre, hogy megküzdjenek az Alpine jövő évi versenyzői üléséért.

A RacingNews365.com értesülései szerint nem egy, nem kettő, de nem is három, hanem egyenesen négy pilóta érkezik szeptemberben a Hungaroringre, hogy részt vegyen az Alpine által rendezett privát teszten. A szaklap szerint a francia istálló arra fogja használni a mogyoródi dombok között zajló gyakorlást, hogy kiértékelje lehetséges jövő évi pilótáit, illetve lehetőséget adjon az IndyCarban versenyző Colton Hertának, akit a Red Bull szemelt ki, és amennyiben sikerül szerződtetnie, elengednék az Alpha Tauriban versenyző Pierre Gasly-t az Alpine-hoz.

Az Alpine az idei évben átfogó tesztprogramot bonyolít tavalyi F1-es versenyautójával. Ennek célja eredetileg az volt, hogy felkészítsék Oscar Piastrit a 2023-as debütálásra, de miután az ausztrál versenyző kikosarazta a franciákat, és a McLarent választotta, az Alpine nem törölte a hungaroringi tesztet, erősítette meg a csapat szóvivője a RacingNews365-nek.

Piastri az idén több alkalommal tesztelte a tavalyi autót, de a történtek után többet nem fogja

Noha az teszt pontos dátumát és az azon részt vevő pilóták névsorát nem hozták nyilvánosságra, Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója korábban azt mondta, hogy még a Szingapúri Nagydíj előtt sort kell rá keríteni, így minden bizonnyal szeptemberben tartják meg, méghozzá a hírek szerint a hétvégi Olasz Nagydíjon szenzációsan debütáló Nyck de Vries; az Alpine juniorjaként a Forma-2-ben versenyző Jack Doohan; a második éve a Haasszal az F1-ben versenyző, bizonytalan jövőjű Mick Schumacher, illetve a már említett Colton Herta részvételével.

Az Alpine-nak az a célja, hogy megtalálja Esteban Ocon jövő évi csapattársát azok után, hogy Fernando Alonso eligazolt az Aston Martinhoz, Piastri pedig hátat fordított neki. De Vries monzai teljesítménye egyértelműen jó ajánlólevél, noha a holland pilótát minden bizonnyal a Williams is a magáénak akarja majd tudni, így, amennyiben az Alpine-nak rá esik a választása, akkor sem biztos, hogy ő lesz Ocon csapattársa.

Ami Doohant illeti, vele kapcsolatban inkább 2024-es debütálásban gondolkodnának a kékek, akik először azt szeretnék, ha a legendás motorversenyző Mick Doohan fia egy másik istállóban – minden bizonnyal a Williamsben – gyűjtene tapasztalatot, mielőtt rendszeres pontszerzése alkalmas autóba ülni. De így sem lehet kizárni, hogy végül őt választják.

Schumacher pedig azért kerülhetett képbe, mert a jelek szerint sem a Haas, sem a Ferrari nem tart rá igényt, így az Alpine lehet a legjobb opció a számára. Noha Karun Chandhok, a Sky Sports riportere úgy tudja, a francia istálló vezetésének nem tetszett, hogy Esteban Ocon kijelentette: barátját látná legszívesebben maga mellett 2023-ban, a neve és az utóbbi időben mutatott teljesítménye a 23 esztendős németet is jelöltté tehette.

Nem úgy Nico Hülkenberget, akinek a neve szintén felmerült az Alpine-teszttel kapcsolatban, de a RacingNew365 értesülései szerint a 35 esztendős pilóta leigazolását sosem fontolta meg komolyan a csapat. Miként a teszten szintén részt vevő Colton Hertáét sem, az amerikai ugyanis a Red Bull közbenjárásával tesztelhet, Helmut Marko ugyanis szeretné őt az Alpha Tauriban tudni jövőre. Egyelőre kérdéses, hogy ez összejön-e, hiszen az Andretti versenyzőjének nincsenek meg a szükséges pontjai az F1-es szuperlicenc-hez, de amennyiben az FIA engedményt tesz, vagy más megoldást találnak, az energiaitalos csapat kész elengedni Pierre Gasly-t az Alpine-hoz, amely ebben az esetben szinten biztosan a francia pilótát választaná.

Pierre Gasly, Alpha Tauri, Azeri Nagydíj
Gasly lehet az első számú jelölt, de az ő érkezése egyre valószínűtlenebb, mivel az FIA nem hajlik rá, hogy kivételt adjon Hertának a superlicenc-szabály alól Fotó: Fox/Getty Images/Red Bull Content Pool /

„Olyan versenyzőt kell találnunk, aki azonnal képes sok pontot szerezni – idézi Laurent Rossit, az Alpine vezérigazgatóját az Autosport. – Ez tulajdonképpen a tapasztaltabb pilóták irányába visz minket, aki eközben képes fejlődni is velünk. Jelenleg ezen kritériumok mentén haladunk. Otmar [Szafnauer, az Alpine csapatfőnök] vezeti a folyamatot, találkozik minden pilótával és egyeztet velük, számba veszi a lehetőségeket, és kiértékeli őket akár teszteken. Úgy gondolom, ez a folyamat el fog tartani még egy ideig. A helyes döntést akarjuk hozni, úgyhogy nem sietünk”

Vettel nem tesztel

Felmerült még egy név az Alpine magyarországi tesztjével kapcsolatban, mégpedig Sebastian Vettelé. A RacingNews365 korábban úgy tudta, hogy a visszavonulását a Magyar Nagydíj alatt bejelentő négyszeres világbajnok nem vetné el, hogy mégis folytassa a pályafutását az F1-ben, mert az Alpine-nak Alonso távozása miatt szüksége lenne egy világbajnokra. Ezeket az értesüléseket azonban cáfolták.

Friss