2024. április 25. 21:10

KezdőlapF1Binotto és Hamilton bocsánatot kért, Vettel egyelőre nem

Binotto és Hamilton bocsánatot kért, Vettel egyelőre nem

-

Mattia Binotto és Lewis Hamilton is bocsánatot kért az Olasz Nagydíj hétvégéje alatt, Sebastian Vettelt pedig felszólították erre.

Úgy tűnik, hogy a bocsánatkérések napjait éljük a Forma-1-ben, az Olasz Nagydíjon ugyanis Lewis Hamilton és Mattia Binotto is bocsánatot kért valamiért. Sebastian Vettelt ugyanakkor egyelőre csak felszólították erre, amiért keményen kritizálta Olaszország elnökét.

De kezdjük az elején. Először Mattia Binotto szabadkozott, amiért a Holland Nagydíj után a Gazzetta dello Sportnak adott interjúban „Cunaminak” nevezte Cunoda Jukit. Az Alpha Tauri versenyzője Zandvoortban összeesküvés-elméletek tucatjainak adott táptalajt azzal, hogy nem maradt a bokszban, hanem a pályára hajtott egyértelműen műszaki hibás autójával, majd ott félreállva akaratlanul is segített Max Verstappennek a Mercedesek elleni csatában.

Mattia Binotto, Riccardo Adami, Ferrari, Olasz Nagydíj
Binotto belátta, hogy hibázott Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Binotto erre utalt vissza az idézett kijelentésével, Japánban azonban nagy visszhangot váltottak ki a szavai, ami nem csoda, hiszen 2011-ben az ország történetének legnagyobb földrengését követő hatalmas cunamiban 16 ezer ember vesztette életét. Amikor az Olasz Nagydíj csapatfőnöki sajtótájékoztatóján szembesítették ezzel a Scuderia csapatfőnökét, azonnal bocsánatot kért. „Egyértelműen bocsánatot kell kérnem, hiba volt ezt a szót használnom” – nyilatkozta a svájci olasz, majd hozzátette, nem állt szándékában megbántani az áldozatok hozzátartozóit.

„Cunoda fantasztikus versenyző és nagyszerű ember, jó a kettőnk kapcsolata. Pusztán csak viccből hívtuk így, de rossz vicc volt” – ismerte be a csapatfőnök.

Hamilton még Spa miatt szabadkozott

A hétszeres világbajnoktól is hallhattunk egy bocsánatkérést, ami elsőre kissé furcsának tűnhetett. Az Olasz Nagydíjat motorcsere miatti hátrasorolásos büntetésének következtében a 19. helyről kezdő, végül az 5. helyen befejező Hamilton a levezető körben azt mondta: „bocsánat a sérülésért”. Ezt viszont sokan furcsállták, lévén a verseny során nem ért össze senkivel, így többekben felmerült, hogy esetleg valamelyik kerékvetőn rongálhatta meg a W13-ast.

Mike Elliott, a Mercedes technikai igazgatója a csapat szokásos futam utáni elemzős videójában azonban tisztába tette a dolgot, és elmondta, hogy Hamilton még a Belga Nagydíjon Fernando Alonsóval történt ütközése miatt kért elnézést.

Lewis Hamilton, Mercedes, Olasz Nagydíj
Hamilton még nem engedte el Spát Fotó: LAT Images

„Szerintem Lewis arra utalt vissza, ami Spában történt. Azzal, hogy kiírta magát a versenyből, megrongálta az erőforrását. Néhány sérülést továbbra is próbálunk rendbe hozni, hogy ezzel lehetővé tegyük a motor későbbi bevetését. Ez viszont időbe telik, ami miatt egy régebbi erőforrást kellett használnunk a legutóbbi futamon, Zandvoortban, az Olasz Nagydíjra pedig teljesen újat kellett beszerelnünk. Ez azt jelentette, hogy büntetést kaptunk, Lewisnak pedig a mezőny végéről kellett rajtolnia. Amiért szerintem elnézést kért, az az, hogy tudta, ha onnan rajtolhatott volna, ahová kvalifikált, még jobb versenye lehetett volna. Pusztán erről volt szó” – magyarázta el a szakember.

Vettel bocsánatkérése egyelőre nem érkezett meg

Sebastian Vettel az Olasz Nagydíj után élesen bírálta Sergio Mattarellát, Olaszország elnökét, mert úgy hallotta, hogy a politikus ragaszkodott az olasz trikolórt a rajt előtt a célegyenes fölött végighúzó vadászgépekhez. Vettel azért akadt ki ezen, mert az F1 korábban megígérte, hogy leszámol a környezetszennyező mutatvánnyal. A négyszeres világbajnok azt mondta, hogy Mattarella „Nagyjából 100 éves, úgyhogy talán nehezére esik elengedni ezeket az egó-dolgokat.”

Ez pedig nagyon nem tetszett Geronimo La Russának, a milánói autóklub elnökének. Az ANSA hírügynökség által idézett La Russa „rossz modorúnak” nevezte Vettelt, és megköszönte az olasz elnöknek, hogy ellátogatott a versenyre. La Russa „elítélte” a négyszeres világbajnok szavait.

Sebastian Vettel, Aston Martin Olasz Nagydíj
Vajon bocsánatot fog kérni? Fotó: Aston Martin

„Nekem mindig azt tanították, hogy az elnököt meghallgattják, és nem kommentálják a szavait. Különösen, ha vendég vagy egy idegen országban. A Frecce Tricolori (az Olasz Légierő műrepülő köteléke) átrepülése az olasz büszkeség része. Vasárnap, Monzában is megerősítették, hogy ők az egyik legjobban várt attrakció. Ez azokra is vonatkozik, akik a televízióban követték a nagydíjat, és a közösségi médiában a Frecce Tricolori szereplőivel közzétett posztok like-jai is tanúsítják.”

„Sajnálatos, hogy egy korábbi világbajnok, aki ráadásul Monzában nyerte az első Forma-1-es versenyét, éppolyan haszontalan, mint álságos kijelentést tett. Az egyetlen, amit tehet, hogy bocsánatot kér Mattarella elnöktől és az összes olasztól” – zárta szavait az autóklub elnöke.

Friss