2024. április 20. 13:56

KezdőlapF1Árulkodó találka: itt lehet az újabb csavar az F1-es átigazolási piacon

Árulkodó találka: itt lehet az újabb csavar az F1-es átigazolási piacon

-

Colton Herta szerződtetéséről letett a Red Bull, de így is hozhat valakit Pierre Gasly helyére, a Graz belvárosában látottak pedig azt is elárulták, hogy kit.

A Motorspor-Magazin.com értesülései után Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója is megerősítette, hogy lemondtak az IndyCarban versenyző, az F1-es debütáláshoz szükséges 40 helyett csak 32 szuperlicencponttal rendelkező Colton Herta szerződtetéséről, így az amerikai pilóta jövőre nem lesz az Alpha Tauri versenyzője. Ez azonban nem jelenti azt, hogy marad a mostani felállás.

„Sajnálatos, hogy nem ismerik fel, milyen értéket jelenthet egy amerikai pilóta, különösen egy olyan, mint Colton Herta, a jövőre már három futamot rendező Amerikának” – korholta a Nemzetközi Automobil Szövetséget Marko a Motorsport-Total.comnak, amiért nem adták meg az F1-es részvételhez szükséges jogosítványt az Andretti Autosport versenyzőjének.

Marko szerint „érthetetlen”, hogy egy bürokratikus rendszer miatt egy hétszeres IndyCar-futamgyőztes nem számít elég kvalifikáltnak ahhoz, hogy a Forma-1-ben versenyezzen, még úgy sem, hogy az idén első szabadedzéseken léphetett volna pályára az Alpha Taurival, hogy még felkészültebb legyen.

Colton Herta, Andretti Autosport
Herta marad az IndyCarban Fotó: Penske Entertainment: James Black

A Motorsport-Total azt írja, hogy a Red Bull visszalépését tulajdonképpen az FIA időhúzása váltotta ki, a szövetség ugyanis eredetileg az Olasz Nagydíjra ígért döntést, de később azt mondták, inkább megvárnák az Alpine jövő heti hungaroringi tesztjét, amelyen Herta is vezetett volna. Csakhogy időközben Michael Andretti is nyomást helyezett pilótájára, mert nem akart úgy járni, hogy Herta végül elmegy a Forma-1-be, számára pedig nem marad épkézláb elérhető versenyző 2023-ra. Herta pedig azt nem szerette volna megkockáztatni, hogy az Andretti szerződtet valakit a helyére, ő pedig nem kapja meg az F1-es szuperlicencet, és két szék között a pad alá esik.

Így is lehet változás az Alpha Taurinál

Előbb a Motorsport-Magazin írta meg, hogy a Herta-ügy lezárásával sem biztos, hogy jövőre is változatlan pilótafelállással versenyez az Alpha Tauri, amely ugyan nemrég hosszabbította meg Pierre Gasly szerződését, Herta leigazolása esetén hajlandó lett volna elengedni a francia pilótát az Alpine-hoz.

Jelen állás szerint azonban könnyen lehet, hogy a francia istállónak Herta IndyCarban maradásával sem kell lemondania Gaslyról, Helmut Marko ugyanis kiszemelt valakit. Ez a valaki pedig nem más, mint az Olasz Nagydíjon vakbélgyulladás miatt hiányzó Alex Albon helyén szenzációs bemutatkozást produkáló Nyck de Vries, akit a debütálása után sokan már a Williams 2023-as versenyzőjeként láttak.

Nyck de Vries, Williams, Olasz Nagydíj
De Vries nagyon kapós lett Fotó: Williams Racing

Ezután jött a hír, hogy a 27 esztendős holland az Alpine-nál is képbe került, és ő is ott lesz a magyarországi teszten, végül azonban lehet, hogy sem a Williams, sem az Alpine nem fogja tudni megszerezni őt, és a Red Bull egy váratlan húzással lecsap rá.

Ez olyannyira nem csak pletyka, hogy a Motorsport-Magazin és a Motorsport-Total is arról számolt be, hogy szemtanúk Graz központjában együtt látták De Vriest és Markót (utóbbinak onnan nem messze található az irodája), Christian Nimmervoll, a német Motorsport Network főszerkesztője pedig egy Twitter-posztban elárulta, hogy 11:45-kor hívta tegnap Markót, aki közölte vele, hogy nem ér rá, és majd később visszahívja. A visszahívás 13 óra 17 perckor történt meg, Markót és De Vriest pedig dél körül szúrták ki, így az osztrák tanácsadó vélhetően ekkor tárgyalt a holland pilótával.

Mindez persze még nem jelenti azt, hogy Nyck de Vries jövőre biztosan az Alpha Tauri versenyzője lesz, de a monzai szereplése után olyan óriási lett iránta az érdeklődés, hogy kisebb csoda kellene hozzá, hogy jövőre ne láthassuk őt a mezőnyben az Alpine/Alpha Tauri/Williams hármas valamelyikénél.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss