2024. április 19. 13:48

KezdőlapF1Bejelentést tett az Alpha Tauri, újabb dominó került a helyére a 2023-as...

Bejelentést tett az Alpha Tauri, újabb dominó került a helyére a 2023-as F1-es mezőnyben

-

Meghosszabbította Cunoda Juki szerződését az Alpha Tauri, amivel papíron eldőlt, hogy 2023-ban a japán pilóta és Pierre Gasly versenyez a Red Bull testvércsapatában. Vagy mégsem.

Megtörtént, amit Franz Tost, az Alpha Tauri csapatfőnöke már jó ideje tényként közölt, azaz a Red Bull meghosszabbította az F1-ben a csapattal 2021-ben bemutatkozó Cunoda Juki idei szezon végén lejáró szerződését.

„Hatalmas köszönetet szeretnék mondani a Red Bullak, a Hondának és a Scuderia Alpha Taurinak azért, hogy továbbra is megadják nekem a lehetőséget, hogy az F1-ben vezessek – olvashatók a közleményben Cunoda szavai. – Miután tavaly Olaszországba költöztem, hogy közelebb legyek a gyárhoz, igazán a csapat részének érzem magam, és örülök, hogy 2023-ban is velük folytatom. Természetesen a 2022-es idényünknek még nincs vége, és továbbra is keményen küzdünk a középmezőnyben, úgyhogy teljes mértékben arra fókuszálok, hogy jól fejezzük be a szezont, és majd utána tekintünk előre a következő évre.”

Cunoda Juki, Alpha Tauri, Olasz Nagydíj
Cunoda marad Fotó: Peter Fox/Getty Images/Red Bull Content Pool

Noha Cunoda a májusi Spanyol Nagydíj óta nem szerzett pontot, ez leginkább az autó versenyképességén múlt, Tost szerint pedig „világosan látszik, hogy meredek tanulási görbét mutat, és bizonyítja, hogy megérdemel egy ülést az F1-ben.”

„Ahogyan mindig is mondom, egy versenyzőnek három évre van szüksége, hogy teljes mértékben beleszokjon a Forma-1-be, ezért örülök, hogy megadatik neki az idő, hogy megmutassa a benne rejlő teljes potenciált. Emellett mindez Dr. Marko és a versenyzői program dicsérete, amelyben képesek vagyunk fiatal tehetségeket felhozni a junior kategóriákból és fejleszteni őket.”

„Szeretnék csatlakozni Jukihoz és köszönetet mondani a Red Bullnak és az Alpha Taurinak, miként a Hondának is a folyamatos támogatásukért és azért, hogy megengedik [Cunodának], hogy még egy évet maradjon” – zárta sorait Tost.

Ezzel ugyanakkor nem vált biztossá, hogy jövőre Cunoda Juki és a korábban bejelentett Pierre Gasly fog az Alpha Taurinál vezetni, a francia pilótára ugyanis szemet vetett az Alpine, és úgy néz ki, hogy a Red Bull elengedi őt, amennyiben sikerül megfelelő utódot találni a helyére.

Pierre Gasly, Alpha Tauri, Olasz Nagydíj
Gasly nem biztos, hogy marad Fotó: Peter Fox/Getty Images/Red Bull Content Pool

Sokáig úgy tűnt, hogy ez az utód Colton Herta lehet, ám miután az FIA nem akart neki engedményt adni a superlicenc-pontok tekintetében, Helmut Marko figyelme inkább a Monzában a Williamsszel debütáló Nyck de Vries felé fordult, és már találkozott is a 27 esztendős pilótával Grazban.

Amennyiben az ezen a héten az Alpine-nal a Hungaroringen tesztelő holland lesz a befutó az Alpha Taurinál, szinte biztosnak tűnik, hogy Gasly a francia istállóban folytatja.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss