2024. április 27. 04:40

KezdőlapF1Nyíltan beszélt jövő évi lehetőségeiről az F1-es pilótapiac legkapósabb szereplője

Nyíltan beszélt jövő évi lehetőségeiről az F1-es pilótapiac legkapósabb szereplője

-

Nyck de Vries kertelés nélkül vázolta, hogy mik a lehetőségei a 2023-as szezonra, és állítja, hogy azért nincs „luxushelyzetben.”

Az Olasz Nagydíjon mutatott szenzációs beugrásával egy csapásra Nyck de Vries vált az idei F1-es pilótakeringő főszereplőjévé. A 27 esztendős holland versenyző kapásból pontot szerzett a Williamsszel, és közben a földbe döngölte Nicholas Latifit, amivel szinte biztosan jegyet váltott magának a 2023-as rajtrácsra.

De nemcsak a grove-iak alkalmaznák őt szívesen, hanem a Fernando Alonso utódját kereső Alpine, illetve a Corton Hertha szerződtetéséről lemondó Alpha Tauri is, ami jócskán bonyolítja a múlt héten Helmut Markóval, a Red Bull tanácsadójával Grazban találkozó De Vries jövőjét. Ám, aki azt hiszi, hogy a 2019-es Forma-2-es és 2021-es Formula E-bajnok kedvére válogathat, az téved.

„Nem igazán tudom, hogy olyan luxushelyzetben vagyok-e, hogy választhatok. Ez nagyrészt nem rajtam múlik. Hosszú ideje egyeztetek a Williamsszel, és a legutóbbi versenyhétvégén be is mutatkozhattam náluk, úgyhogy [oda igazolni] logikus lépés lenne. Az Alpine-nal július óta vagyok kapcsolatban, és tesztelni fogok nekik Budapesten, ahová hétfőn utazom. És amint a média a minap észrevette, elutaztam Ausztriába, hogy Helmut Markóval találkozzak. Ezek a tények” – vázolta kertelés nélkül a helyzetet De Vries a holland Humberto op Zaterdag nevű talkshowban.

Nyck de Vries, Williams, Olasz Nagydíj
Talán a Williams lenne a legkevésbé vonzó opció a számára Fotó: Williams Racing

A holland pilóta kitért arra is, hogy a Forma-1-ben soha nem magától értetődőek az ilyen döntések, és válogatás helyett már annak is örülne, ha valahol biztosan lenne helye. „Bárhol állandó ülést kaphatok, azzal nagyon boldog leszek. Meg kell várnunk, hogy miként alakulnak a dolgok az elkövetkező napokban és hetekben. Mint mondtam, ez nem teljes mértékben az én irányításom alatt van. Ebben a világban nem minden a teljesítményről szól, de most van egyfajta lendület, ami különbséget jelent, de nem garantál ülést. Odáig még nem jutottunk.”

De Vries vélhetően arra gondolt, hogy minden csapatnak mérlegelnie kell más opciókat is. A Williamsnek ott van saját juniorja, az amerikai Logan Sargeant, akivel kapcsolatban a Forma-2-es szezonzárón dől el, hogy lesz-e elég szuperlicenc-pontja a debütáláshoz, de szóba jöhet akár Jack Doohan neve is, akit az Alpine adott esetben kölcsönadhat nekik.

Az Alpha Tauri és az Alpine esetében pedig Pierre Gaslytól függ sok minden, hiszen amennyiben De Vries a Red Bull testvércsapatához csatlakozik, az Alpine megkaphatná a franciát, viszont az eheti hungaroringi teszten De Vries is vezet náluk, így az is előfordulhat, hogy a holland pilóta fog kelleni nekik, és akkor Gasly marad a helyén.

Friss