2024. április 25. 22:57

KezdőlapF1Apja egykori ádáz ellenfelének volt csapatánál folytathatja F1-es karrierjét Mick Schumacher

Apja egykori ádáz ellenfelének volt csapatánál folytathatja F1-es karrierjét Mick Schumacher

-

Lehet, hogy nulla helyett végül két opciója is lesz Mick Schumachernek arra, hogy a Forma-1-ben maradjon. Az egyik ráadásul annál a csapatnál, amely ellen az apja első két világbajnoki címét nyertem és amelynél nagybátyja lehúzott hat évet.

Úgy tűnik, kezdi meghozni a gyümölcsét az utóbbi hónapok jó teljesítménye a 2023-as szerződéssel továbbra sem rendelkező, ám a jelek szerint a korábbiaknál valamivel jobb helyzetben levő Mick Schumachernek. A 23 esztendős pilóta a jelek szerint ugyanis legalább egy csapat listáján szerepel, de az is lehet, hogy jelenlegi együttesénél sem áll rosszul a szénája.

„Igen, természetesen – válaszolta Jost Capito, a Williams csapatfőnöke a német RTL-nek arra a kérdésre, hogy Schumacher is esélyes-e a grove-iak megüresedő ülésének betöltésére. – Mick is egy opció, ő is megérdemli, hogy a Forma-1-ben maradjon. Hogy ez megtörténik-e, azt meglátjuk, de egyértelműen ő is egy opció a számunkra.”

Capito ugyanakkor rámutatott, hogy náluk több a jelölt, mint a Haasnál. A csapatfőnök megerősítette, hogy Logan Sargeant, a Williams Forma-2-ben versenyző juniorja is „rajta van a listán”, az ő esetében azonban csak a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj után fogják biztosan tudni, hogy meglesznek-e a superlicenchez szükséges pontjai. Éppen ezért nem is várható döntés Nicholas Latifi utódjáról a szezon végéig. „Nagy valószínűséggel röviddel a szezon vége után fogunk dönteni, azaz egy vagy két héttel Abu Dzabi után” – jelentette ki a német szakember.

Mick Schumacher, Haas, Szingapúri Nagydíj
Egyre jobbak az esélyei a maradásra? Fotó: Andy Hone / LAT Images

Azt viszont Capito is elismerte, hogy nagyon gyorsan meg tudnak változni a dolgok. „Az egész piac mozgásban van, valami minden nap változik. Nem helyeztük magunkat nyomás alá, de ez nem azt jelenti, hogy ha akarunk, nem dönthetünk korábban – mondta a csapatfőnök, aki kitért a hírek szerint az Alpha Taurihoz aláíró, Monzában a Williamsnél debütáló Nyck de Vries-re is, aki vélhetően a csapat első számú jelöltje. – Nem csak rajtunk múlik [hogy leigazoljuk], az érdeklődés iránta más csapatok részéről szintén viszonylag nagy. Meg kell várnunk, hogy miként dönt. Nem tudunk, és nem is akarunk most döntést hozni. Ha ő korábban elkötelezi magát egy másik csapat mellett, akkor legyen.”

Schumacherre visszatérve, Capito szerint „elbűvölő lenne” a Williamsnél tudni a németet, akiben megvan a potenciál, hogy „igazán előrelépjen, és nagyon jó F1-es pilótává váljon.” A német szakember korábbi pilótájához, George Russellhez hasonította a Haas versenyzőjét, mondván az azóta már Lewis Hamilton csapattársaként a Mercedesben versenyző brit is követett el hibákat a második évében.

Emellett az is Schumacher – és Sargeant – felé billentheti a mérleg nyelvét egy tapasztalt pilótával szemben, hogy Capito Alex Albont tapasztalt versenyzőként kezeli, aki mellé nyugodtan igazolhatnak egy fiatalt, illetve elismerte, hogy a Haasnál az egyik esélyesnek tartott, de már 35 esztendős Nico Hülkenberg például nincs rajta a listájukon.

Nyck de Vries, Williams, Olasz Nagydíj
De Vries valószínűleg nem megy a Williamshez 2023-ra Fotó: Williams Racing

„Ha a világbajnoki címért versenyzel, akkor valószínűleg nem engedheted meg magadnak ezt, de abban a helyzetben, amelyben jelenleg a Williams van, hogy nem harcolunk vb-címekért, de előre kell tekintenünk, lehet fiatal pilóta mellett dönteni, akire hosszú távon számíthatunk, akit a saját irányításunk alatt tartunk, és akit nem egy másik csapatnak képezünk ki.”

A csapatfőnök emellett úgy véli, hogy időt kell adni a fiataloknak. „A Forma-1 nagyon komplex sport, a Forma-2 után pedig nagyon nagy az ugrás, mert az autók jóval összetettebbek és technikailag többet követelnek meg. Ezt meg kell tanulni, ezért adni kell két évet egy versenyzőnek, hogy aztán a harmadik évben megmutathassa, hogy mit tud” – visszhangozta Capito Franz Tost, az Alpha Tauri csapatfőnökének ars poeticáját.

Schumacher közben már tárgyalhat a Haasszal

Mint arra Capito is utalt, a pilótapiac folyamatos mozgásban van, amit jól mutat, hogy időközben a német Sky úgy értesült, hónapok bizonytalanságát követően Mick Schumacher a szingapúri versenyhétvége alatt megkezdte az egyeztetéseket a Haasszal a szerződéshosszabbításról.

Egyes források Szingapúrban már arról számoltak be, hogy mostanra csak Nico Hülkenberg maradt alternatívakét Schumacher helyére, ám, ha igazak a Sky értesülései, akkor Günther Steinerék végül a szezon második felében stabilan jó teljesítményt nyújtó fiatalabbik német mellett döntöttek.

Friss